Admitere liceu 2024. Cum se calculează media de admitere și care sunt criteriile de departajare

Evaluarea Națională s-a încheiat, însă urmează o altă etapă importantă: admiterea la liceu 2024. Pentru a maximiza șansele de a fi admis la colegiul potrivit, trebuie să ai în vedere completarea corectă a listei de opțiuni pentru liceu. Și trebuie să mai ai în vedere că primul criteriu de departajare în cazul mediilor de admitere egale, la repartizare computerizată, va fi media din clasele V-VIII.

Admitere liceu 2024 Foto: Shutterstock
Admitere liceu 2024 Foto: Shutterstock

Rezultatele de la Evaluare decid admiterea la licee

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate de Ministerul Educaţiei. 74,4% dintre elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, a anunțat, miercuri, ministrul Educației. 77,6% dintre candidați au obținut note peste 5 la proba la Limba română, iar 68,7% au luat peste 5 la Matematică. 65 de elevi din țară au luat 10 la ambele probe. Notele obţinute de elevi decid admiterea la liceele unde vor studia în următorii 4 ani.

Criteriile de departajare pentru elevii cu medii egale

Primul criteriu de departajare în cazul mediilor de admitere egale, la repartizare computerizată, va fi media din clasele V-VIII. Părinţii sau reprezentanţii legali vor completa o declaraţie, care va fi semnată de ei şi de către elev, împreună cu fişa de înscriere. Actele sunt depuse la secretariatul şcolii.

În cazul în care doi elevi vor avea medii egale, candidaţii vor fi departajaţi prin: media generală din şcoala generală, nota obţinută la Limba şi Literatura Română, apoi Matematică (în unele cazuri şi proba la Limba Maternă). Dacă ambii candidaţi candidaţii au aceleaşi note şi medii, amândoi vor fi acceptaţi.

Pași de urmat: fă o listă cu liceele care te interesează

Pentru a maximiza șansele de a fi admis la un liceu potrivit, este esențial să completezi corect și strategic lista de opțiuni. În primul rând este bine să faci o listă preliminară cu liceele și profilurile care te interesează. Ia în considerare proximitatea liceului față de casă, reputația acestuia, dotările, precum și rezultatele obținute de absolvenți la examenele naționale și de admitere la facultate.

Ordinea în care treci liceele pe listă este extrem de importantă. Întocmește lista în funcție de preferințele tale, de la cea mai dorită opțiune la cea mai puțin dorită. Sistemul de repartizare computerizată va încerca să te plaseze la primul liceu pentru care îndeplinești criteriile, în ordinea preferințelor tale.

Verifică mediile de admitere (din alți ani) de la liceul respectiv

Compară media de la Evaluarea Națională cu ultimele medii de admitere din anii anteriori pentru liceele de pe lista ta. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine șansele tale de a fi admis la fiecare liceu.

După ce ai stabilit ordinea preferințelor, completează lista de opțiuni pe platforma dedicată (de exemplu, admitere.edu.ro) sau la secretariatul școlii, în funcție de procedura stabilită. Asigură-te că ai trecut toate opțiunile dorite și că informațiile sunt corecte.

Cum să completezi corect fișa de înscriere la liceu

Elevii vor completa pe fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire agreate. Pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorități naționale, pot înscrie codul respectiv în fișa de opțiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susținut și au promovat proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă menționată la Art. 10, alin. 8 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opțiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate.

Pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fisa de opțiuni numai dacă au susținut și dacă au promovat proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă respectivă și au pe fișă nota obținută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opțiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.

Pe fișa de admitere a fiecărui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținută la limba și literatura maternă la evaluarea naționala“ (una dintre ele fiind, eventual, limba maternă studiată la gimnaziu).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net