România, sub asediul urșilor! Zeci de animale văzute în zone locuite în ultimele 24 de ore, avertizare pentru Transfăgărășan

21 iunie 2023 13:02   Național
Ultima actualizare:

S-a bătut din nou recordul la numărul de exemplare de urși văzute în localități. IGSU a anunțat miercuri că a primit în ultimele 24 de ore sesizări despre prezența a 22 de exemplare în 10 județe. Mai mult, Transfăgărășanul a devenit culcuș de urși, animalele ieșind ca la pimbare pe șosea, ba unii fiind nu de puține ori găsiți dormind pe drum. 

Joacă, foame sau pur și simplu un obicei. Urșii nu se mai tem de oameni și coboară din ce în ce mai des în zonele locuite unde atacă tot ce găsesc. Nu este o glumă, miercuri Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prezentat o situație șocantă.  

Raportul IGSU despre urși 

În 10 județe au fost date mesaje Ro-Alert care sesizează prezența urșilor în zone locuite. De data aceasta este fără precedent: 22 de urși în 10 județe în 24 de ore. Alarmele privind prezența urșilor în zone locuite au fost date ieri din următoarele județe: Argeș (5 exemplare), Bacău (1), Brașov (3), Buzău (1), Covasna (2), Harghita (4), Mureș (1), Sibiu (3), Vâlcea (1) și Vrancea (1).

Avertizare CNAIR despre urși pe Transfăgărășan 

Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere a dat ieri o veste bună și una rea șoferilor. Circulaţia rutieră pe DN 7C - Transfăgărăşan a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule. Vestea rea este că CNAIR le recomandă şoferilor să circule cu atenţie întrucât pe Transfăgărășan a crescut numărul urşilor care se apropie de drum şi uneori stau chiar pe şosea.

Este vorba de tronsonul cuprins între Piscu Negru (km 104+000) şi Cabana Bâlea Cascadă (km 130+800) pe care toate categoriile de autovehicule au putut circula începând cu ora 8.00. Circulaţia va fi permisă doar pe timpul zilei, între orele 7.00 şi 21.00, iar în cazul unor fenomene meteorologice nefavorabile drumul va fi închis temporar până cănd vremea va permite redeschiderea drumului în condiţii de siguranţă. 

Șoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenție și să nu oprească dacă văd urși. Chiar dacă totușți staționează în dreptul animalelor, oamenii sunt sfătuiţi să nu încerce să hrănească urşii, nici chiar din maşină, şi să nu facă gesturi care ar putea să declanşeze reacţii agresive ale animalelor. 

Operaţiunile de deszăpezire a Transfăgărăşanului au început, în acest an, în luna mai, când stratul de zăpadă avea peste cinci metri grosime în unele zone.

Mai multe