Ursul Mark a fost eliberat, după două decenii în captivitate

Ultima actualizare:

După mai bine de 20 de ani petrecuți într-o cușcă, într-un restaurant din Tirana, Albania, ursul brun pe nume Mark a fost eliberat. El va duce acum o viață mai bună într-un sanctuar austriac de urși. Miercuri, organizația Four Paws și-a început călătoria cu animalul spre adăpostul Aberbasch.

Animalul a stat până acum într-o cușcă (Foto: profimedia)
Animalul a stat până acum într-o cușcă (Foto: profimedia)

Citește și: El este bărbatul care a mâncat excremente de urs, în România. Ce spune despre acest „meniu”: „Au o digestie rapidă” 

Mark a fost adus la restaurant împreună cu sora lui

Mark și-a petrecut viața distrând vizitatorii restaurantului Sofra e Ariut (Masa Ursului n.r) împreună cu sora sa Liza, care a decedat în urmă cu doi ani. Ambii urși au fost aduși la restaurant ca pui în urmă cu două decenii, după ce mama lor a fost împușcată mortal, relatează TrtWorld. Când va ajunge la sanctuar, Mark va primi îngrijirea veterinară și hrana adecvată de care are nevoie, deoarece la 250 de kilograme este supraponderal și are dificultăți în mișcare.

Vezi și: Ursul pofticios a furat prăjituri din cafenea! VIDEO 

Au trăit într-o cușcă foarte mică

Din cauza plictiselii și stresului, animalul a dezvoltat tulburări de anxietate, devenind agresiv și mârâind la cel mai mic zgomot. Iar starea lui s-a înrăutățit în 2020, când sora lui Liza a murit.

„Mark nu s-a putut opri din plâns timp de două sau trei luni”, a declarat proprietarul de urși, Hiqmet Murati, pentru agenția de presă AFP. Stăpânii lor chiar i-au lăsat pe urși să se împerecheze, dar niciunul dintre pui nu a supraviețuit, pentru că părinții lor stresați i-au mușcat până la moarte.

Cușca avea aproximativ 100 de metri pătrați, iar podeaua era din beton. Lăsați în aer liber și la mila vremii extreme, se pare că urșii nu au putut hiberna niciodată. Ca urmare a relelor sale tratamente, Mark are acum nevoie de îngrijire de urgență pentru a supraviețui. Dieta sa săracă și timpul îndelungat petrecut într-o cușcă au dus la probleme de articulație, musculare, oculare și afecțiuni la organele vitale, spun experții Four Paws.

Iată și: Întâlnire de gradul zero! O turistă a dat nas în nas cu un pui de urs 

Mark nu este singurul urs salvat din Albania

Salvatorii doresc ca Mark să se „poată recupera rapid și să se bucure de o viață demnă de un urs”. Dar situația acestui urs nu este singurul caz cu care Four Paws a avut de-a face. Mark este cel de-al 34-lea animal sălbatic și ultimul dintre așa-numiții "urși de restaurant" pe care organizația l-a mutat din Albania. „În timp ce salvarea lui Mark este o piatră de hotar semnificativă, urșii din Albania sunt încă în pericol de a fi abuzați ca animale de companie sau atracții turistice și în viitor, dacă legislația țării nu se schimbă”, au mai adăugat cei de la organizația Four Pws. Autoritățile albaneze spun că iau în considerare deschiderea unui sanctuar pentru animalele sălbatice confiscate. 

Restaurantul păstrează numele

„De asemenea, sunt necesare măsuri urgente împotriva creșterii comerțului ilegal cu specii sălbatice din țară”, a declarat Magdalena Scherk-Trettin, coordonatoarea Four Paws. „Și pisicile mari erau comercializate ilegal și sufereau de un tratament necorespunzător din partea proprietarilor privați”, a adăugat aceasta. Între timp, restaurantul va scăpa de cușca în care i-a ținut captivi pe urși, dar își va păstra numele.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net