S-a decis! Cum vrea Primăria Capitalei să scape de câinii de pe străzi

31 august 2022 12:54   Național

Sterilizează-ți câinele! Fii responsabil! Este deviza sub care Primăria Capitalei a demarat un program fără precedent de reducere a numărului câinilor maidanezi și mărire a adopțiilor. Astfel, 5000 de câini de rasă comună, record în ultimii 20 de ani, vor fi sterilizați gratuit dar cu o condiție: să aibă stăpân 

Decizia a fost luată miercuri de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, adică ”Parlamentul” Capitalei. Acesta a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre referitor la derularea unei campanii de sterilizare şi microcipare gratuită a 5.000 de câini de rasă comună, cu deţinător.  

Ce se va întâmpla cu animalele sterilizate 

Actul normativ prevede subvenţionarea din bugetul Autorităţii de Supraveghere şi Protecţia Animalelor (ASPA) a operațiilor de sterilizare cât și a identificării prin microcip şi înregistrarea câinilor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS). De această campanie vor beneficia 5.000 de câini aflaţi în proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliu sau reşedinţa în Bucureşti 

Ce trebuie să știe bucureștenii care au câini de rasă comună 

Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, identificarea prin microcip şi înregistrarea câinilor comunitari în RECS, registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV), sunt obligatorii prin lege. De ce este nevoie de această campanie? 

”Microciparea şi înregistrarea în RECS previn abandonul câinilor şi ajută la sancţionarea celor care, totuşi săvârşesc această contravenţie. Datorită microcipului înregistrat în RECS, autorităţile pot identifica proprietarul câinelui abandonat”, se arată în expunerea de motive la proiectul adoptat miercuri de Municipalitate 

Primăria Capitalei sterilizează și pisici 

Potrivit unei situații oferite de Primăria Capitalei, „la nivelul municipiului Bucureşti s-au derulat, de-a lungul anilor, mai multe programe de sterilizări gratuite, prin ASPA, care au reprezentat un real interes pentru posesorii de animale”. 

 Ce nu spun autoritățile este eșecul acestor acțiuni și faptul că maidanezii sunt adoptați dar apoi sunt eliberați la marginea Capitalei, în păduri sau pe șantiere. În plus, pe banii Primăriei Capitalei au fost sterilizate mai multe pisici vagaboande decât maidanezi.  

În 2018 au fost sterilizate 2.800 de animale, în 2019 – 6.500 (dintre care 1.960 câini), iar în intervalul 2021-2022 – 7.000 (dintre care 1.666 câini)

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe