Salariații care trebuie să dea banii înapoi pe tichetele de vacanță. Cum se poate ajunge aici

12 mai 2023 5:04   Național

Românii se pregătesc deja, în mod intens, de vacanţa de vară, iar o mare parte dintre angajați se bucură de tichete de concediu. Însă, nu mulți sunt cei care știu că există situații în care trebuie să le dea înapoi sau să achite contravaloarea lor.

Cine riscă să fie nevoit să achite angajatorului contravaloarea tichetelor de vacanță

În această situație se vor regăsi angajații care au folosit o parte sau toți banii de pe vouchere, și al căror contract se termină, indiferent de motiv. Acești salariați vor trebui să dea înapoi angajatorului contravaloarea voucerelor de vacanță pe care le-au folosit deși nu mai aveau dreptul să facă acest lucru. 

Valoarea tichetelor de vacanță: 1450 de lei pentru un angajat

Tichetele de vacanță se acordă, conform legii, în fiecare an. Acestea se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual. Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un angajat/an. 

Cine primește voucere de concediu

 Angajații care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, în unitățile/instituțiile prevăzute la art. 1, beneficiază de vouchere de vacanță.

Voucherele de vacanță se oferă tuturor persoanelor care au sau au avut calitatea de salariat în unitățile/instituțiile prevăzute la art. 1 în anul pentru care se acordă. Din Ordinul de ministru, citat de lege5.ro, reiese că valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată, 

În plus, primește vouchere de vacanţă şi personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, care se află în situaţiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

În situația în care un angajat al cărui contract individual de muncă, la data acordării voucherelor de vacanţă, este suspendat sau a încetat în cursul anului calendaristic pentru care se acordă vouchere, acesta beneficiază de vouchere de vacanţă numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data suspendării/încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu, depune la unitate/instituţie o cerere în acest sens, precum şi dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unităţii/instituţiei.

Mai multe