Greșeala uriașă pe care o fac angajații din România: „E în puterea noastră să oprim acest ciclu vicios”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

„Oamenii au potențial infinit și energie finită. Nu invers.” Cât adevăr se ascunde în această frază. Din păcate, de cele mai multe ori, angajații din România sunt frustrați și epuizați la locul de muncă. Într-o societate care și-a pierdut de multă vreme reperele, oamenii ajung să fie storși de fiecare dram de energie la job. Sunt dese situațiile în care angajatorul cere mult prea mult de la un singur om. Pentru a afla unde greșesc angajații, dar mai ales ce trebuie să îmbunătățească șefii, Click! a stat de vorba cu Andra Pintican, una dintre cele mai importante voci de HR din România.

Greșeala uriașă pe care o fac toți angajații din România
Greșeala uriașă pe care o fac toți angajații din România

Cu o experiență de peste 15 ani în HR, Andra este una din cele mai puternice voci din România, pe platforma Linkedin. Cu peste 65 000 de followers, în 2022 a avut un reach de peste 24 de milioane al postărilor ei despre standarde de muncă sănătoase în România. 

Ajungând la atât de mulți angajați, încearcă să expună situații toxice din piață muncii și să normalizeze încetarea lor și adopția unor standarde de muncă sănătoase! Totodată, asistă companiile pentru a construi un mediu de muncă centrat pe oameni.

„Oamenii au potențial infinit și energie finită. Nu invers”

Spune-ne cum ai ajuns în postura de people advocacy. Ce înseamnă și ce te-a determinat?

Momentul în care am început să fac postări pe Linkedin și au devenit virale mi-am dat seama că oamenii au nevoie de o voce care să coaguleze toate discuțiile din birouri și să le transforme în mesaje de schimbare. 

Și mi-am asumat acest rol din dorința de a ajută românii să muncească sănătos. Titulatura e una inspirațională evident și dorința mea e să aduc cât mai multă conștientizare asupra  practicilor toxice din piață muncii din România, prin conținutul pe care îl creez dar și prin toate programele de educație vocațională pe care le inițiez la Școală de HR și Centrul de Carieră. 

Ce te motivează?

Gândul că peste 20 de ani, fiicele mele se vor întoarce de la muncă altfel decât m-am întors eu sau altfel decât mi-am văzut părinții și bunicii venind de la lucru. Cred că generațiile viitoare merită să muncească conform identității lor și să lase muncă să fie un mod de manifestare al identității lor, nu o corvoadă și o sursă de stres și boală. 

Că asta să se întâmple, adulții de azi au nevoie să își renegocieze relația cu muncă și să își seteze noi standarde de muncă. Ceea ce spunem acasă copiilor noștri când venim de la lucru obosiți, stresați, frustrați…habar nu avem că va deveni modul lor de a se raporta la muncă și viață în 20 de ani de acum încolo. Deci cred că e în puterea noastră să oprim acest ciclu vicios al muncii toxice.

Ce înseamnă munca sănătoasă în viziunea ta?

Să poți lucra conform identității tale, să ai o meserie care te încarcă, nu te descarcă și te bagă în burnout. Să ai setate standarde de muncă și să lucrezi într-un mediu care îți permite să muncești conform lor. 

Să ai o relație sănătoasă cu muncă înseamnă că nu ești muncă ta. Muncă ta e doar un alt mod prin care te exprimi și interacționezi, și evident, îți aduce veniturile de care ai nevoie să trăiești. Viață mai are și familie, prieteni, hobbies, contribuție la lumea din jurul tău și multe alte arii pe care le poți explora… când nu muncești (râde).

Dar că să putem să ne bucurăm de noi în cât mai multe arii din viață noastră, prima dată e nevoie să înțelegem că modul în care muncim acum nu ne face bine. 

„Nu poți primi performanță de la un om stresat mereu, anxios și aflat sub presiune”

Care sunt primele sfaturi de care trebuie să țină cont angajații?

  1. Setează-ți o viziune de viață
  2. Fă o strategie profesională conform viziunii de viață
  3. Începe să lucrezi la ea, pas cu pas. 
  4. Setează-ți minim 5 standarde de muncă care să te ghideze în călătoria asta

Și, orice ai face, muncește cu rost.

Dar pentru angajatori?

Oamenii au potențial infinit și energie finită. Nu invers. E momentul să construim companii centrate pe oameni, în care oamenii să nu se oprească din învățat și să își descopere ariile de competență. Asta în timp ce îi învățăm să prețuiască odihnă, timpul cu familia și alte activități care îi vor ajuta să se încarce, că apoi să poată veni la muncă să performeze. Nu poți primi performanță de la un om stresat mereu, anxios și aflat sub presiune.

Care este cel mai bun angajator în viziunea ta sau măcar cum ar trebui să fie el?

Un angajator SMART este compania care a înțeles că un om care are o viață optimă va putea performa la adevărata sa capacitate. Și va lua măsurile necesare că omul să aibă o viață optimă. De la o plată justă, la un mediu de lucru ce îl face să se simtă în siguranță și apreciat până la oportunități de dezvoltare profesională și personală.

Spune-ne mai multe despre proiectul „Școala de HR”

Andra Pintican a lucrat 15 ani în HR
Andra Pintican a lucrat 15 ani în HR

Școală de HR este un business pornit din dorința de a asista colegii de breaslă în procesele de transformare organizațională. Școală de HR Junior ajută mii de tineri anual să primească acces GRATUIT la cursuri de inițiere în HR și alte meserii.  Iar la Școală de HR Pro, dezvoltăm programe de învățare complete pentru oamenii de HR. Aducem în atenția lor discipline adiacente HR-ului cum ar fi: change management, marketing, psihologie organizațională, design thinking și multe altele. 

Piața muncii e tot mai dinamică și avem nevoie de cunostiințe aprofundate de HR și alte discipline pentru a putea ajută organizațiile să rețină și să atragă talentul de care au nevoie!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Sorin Mitrea
clarissa karma jpg
Banner Anca Cioată
jean gavril jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net