Cea mai mare companie de asigurări auto din România a intrat în insolvență

Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat astăzi, 17 martie, că a decis să retragă autorizația de funcționare a celei mai mari companii de asigurări auto din România, Euroins. De asemenea, ASF o să ceară în instanță falimentul Euroins. 

ASF a anunțat că a decis să retragă autorizația de funcționare a Euroins. Foto: arhiva
ASF a anunțat că a decis să retragă autorizația de funcționare a Euroins. Foto: arhiva

UPDATE: 

CEO-ului Euroins România, Tanja Blatnik, a reacționat vineri după-amiază.

“Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.

Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare.”, a transmis Blatnik, într-un comunicat de presă.

Ce a descoperit ASF la Euroins

Conducerea Euroins a fost preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Se pare că asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate. 

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție", conform Autorității de Supraveghere financiară.

Cum s-a descoperit situația reală a firmei de asigurări

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, reprezentanții autorității spun că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a firmei de asigurări.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Echipa de control a ASF a constatat, în februarie 2020, mai multe nereguli la Euroins România. Nerespectarea termenelor legale privind instrumentarea și termenele de plată a despăgubirilor, dar și lipsa unor proceduri conforme pentru instrumentarea dosarelor de daună sau constituirea unor rezerve subevaluate sunt câteva dintre neregulile constatate. Compania Euroins a fost amendată și i s-a impus un plan de măsuri care constă, pe care însă compania de asigurări auto nu l-a respectat.

Atribuțiile conducerii companiei de asigurări au fost suspendate

După ce s-a retras autorizația de funcționare, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit administrator interimar al firmei, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii companiei de asigurări se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Citește mai departe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
mary astor foto profimedia
la rinconada captura video jpg
Betty Lou Oliver captura video jpg
studenti facultate pixabay jpeg
Sfântul Ilie FOTO News.ro
pensionari spania jpg
Muscate curgatoare
estonia al cincilea anotimp parcul national soomaa 6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net