Schimbare istorică pentru români! Ce vehicule nu vor mai avea nevoie de poliță RCA

14 iulie 2023 11:16   Național

Sunt anunțate schimbări semnificative în domeniul asigurărilor RCA pentru șoferi. Mai multe vehicule nu vor mai avea nevoie de acest tip de asigurare. Proiectul de act normativ, care va implementa respectivele modificări, se află la Ministerul Finanțelor, după ce a fost adoptat de ASF.

Motocicletele nu vor mai avea nevoie de asigurare

Vor fi introduse derogări de la plata RCA în cazul vehiculelor utilizate sezonier, printre care și motocicletele. Exceptate ar putea fi şi mașinile de poliție sau pompieri, însă numai dacă statul își va asuma achitarea daunelor în caz de accident, scrie Antena3 CNN.ro.

Mai mult decât atât, verificările privind valabilitatea polițelor RCA vor fi făcute și prin intermediul unor dispozitive electronice, fără a fi necesară oprirea mașinii de către un agent.

Bicicletele și trotinetele cu motor, asigurate RCA 

Până cel târziu la final de 2023, România trebuie să implementeze o directivă europeană care vine cu norme în plus față de ce știam. În premieră pentru țara noastră, trotinetele și bicicletele cu motor vor fi în mod obligatoriu asigurate RCA

Aici explicăm că, în situația în care vehiculele nu sunt utilizate ca mijloc de transport, atunci asigurarea RCA nu va acoperi daunele produse de un posibil accident. În acest caz, cel vinovat de accident trebuie să scoată bani din buzunar pentru a achita daunele.

Ce alte schimbări se vor face 

Limitele de despăgubire cresc și, în plus, vor fi exprimate în lei, la un curs indicat de Directivă. În cazul daunelor materiale, limita crește de la 1.220.000 de euro la 1.300.000 de euro, iar în cazul vătămărilor corporale, suma maximă ce va putea fi plătită în baza unei polițe RCA urcă de la 6.070.000 de euro la 6.450.000 de euro

Se va introduce un tipizat standard la nivel european care să conțină istoricul daunelor acoperite de RCA comise de fiecare asigurat. Din acest punct de vedere, România este deja pionieră, având în vedere că Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) a lansat deja de doi ani un serviciu care permite eliberarea online a unui certificat de daunalitate valabil în toată Europa, cu ajutorul căruia românii care conduc în afara țării pot obține prețuri mai mici pentru RCA, în cazul în care au un istoric de daună bun.

Este a doua modificare amplă a legislației 

În prezent, proiectul de act normativ care va implementa respectivele modificări se află la Ministerul Finanțelor, după ce a fost adoptat de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Amintim că aceasta va fi a doua modificare amplă a legislației, prin adaptare la cerințele Europene, după ce norma 20/2017, a RCA, a fost amendată de ASF în mai multe rânduri, pe finalul anului trecut.

Mai multe