Se decid noi restricții pentru valul 5 al pandemiei. Măștile chirurgicale sau FFP2, singurele acceptate
Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va decide miercuri, 5 ianuarie, în cadrul unei ședințe, noile restricții care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19 din România.
Conform surselor din Guvern, printre măsurile noi propuse de CNSU se numără și obligația ca doar masca de protecție de tip medical sau FFP2 să fie folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, cu unele excepții. Acest lucru înseamnă că măștile textile nu vor mai fi acceptate.
Excepție de la măsura prevăzută fac următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor,cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Se decid noi restricții pentru valul 5 al pandemiei
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. Rafila susține că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei.
Mai mult decât atât, autoritățile au discutat luni, 3 ianuarie, că iau în considerare ca oamenii să poarte masca cu standardul de protecție FFP2 sau și cea chirurgicală, însă să fie purtată în mod corect, și susțin că „măsura de prevenție ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări". De asemenea, testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții care urmează să fie analizate.
Ministerul Sănătății va organiza centre de evaluare ambulatorie în care persoanele infectate cu Sars-Cov-2, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, vor fi tratate gratuit astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital, potrivit Digi 24.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a elaborat o serie de recomandări pentru populaţie şi instituţii, pentru trecerea cu bine peste valul 5 al pandemiei.