Se îndreaptă un mare păcat. Cel mai frumos loc din România, unic în Europa, se schimbă total. A început un proiect uriaș
Un aeroport din România, abandonat de aproape 30 de ani, deși se află într-unul din cele mai importante orașe din țara noastră, reînvie și odată cu el rezervația naturală, unică în Europa, Delta Dunării. Autoritățile au demarat un proiect de mare amploare menit să schimbe total fața celui mai frumos loc din România, considerată cea mai mare zonă umedă din Europa.
Aerportul „Delta Dunării”, de la 50 la 400 de pasageri pe oră
Delta Dunării s-a format de-a lungul a peste 10.000 de ani, dar în ultimii 30 de ani a cunoscut o decădere, în ciuda faptului că este de o frumusețe unică și vizitată mult de turiștii din țară și din străinătate. Accesul a devenit un adevărat coșmar, dar acum autoritățile promit o mare schimbare.
Prima este Aeroportul din Tulcea, „Delta Dunării”. De 30 de ani nu a avut curse regulate, iar anul trecut au fost înregistrați doar 300 de pasageri. Acum, aeroportul și-a crescut capacitatea, au fost modernizate suprafețele de mișcare, a fost extinsă pista și platforma de îmbarcare și s-au adus dotări cu sisteme de securitate și control, echipamente și utilaje pentru întreținerea și operarea în condiții de siguranță.
Odată cu punerea în operare a noului terminal de pasageri, aeroportul din Delta Dunării devine, în sfârșit, atractiv pentru companiile aeriene.
„Ca urmare a construcției noului terminal, capacitatea de procesare a pasagerilor pe Aeroportul Tulcea a crescut de la 50 persoane/oră, așa cum a funcționat în ultimii ani, până la 400 persoane/oră, prin construirea unui nou terminal. Astfel, aeroportul răspunde, în acest moment, standardelor cerute de companiile aeriene, pentru operarea de zboruri regulate și în regim charter, și deschide noi oportunități atât de creștere a numărului de turiști străini în județ, cât și de călătorii directe, către destinații din străinătate, pentru tulceni.
Alături de construcția noului terminal, investiția a vizat și modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare, a căii de rulare și construirea unei platforme dedicate activităților de degivrare a aeronavelor”, a anunțat CJ Tulcea.
Alte investiții majore pentru Tulcea și Delta Dunării
De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în județul Tulcea se fac investiții masive în infrastructura rutieră, în așa fel încât accesul spre Delta Dunării să devină cât mai facil. Noile investiții ar putea aduce o creștere semnificativă a turismului în superba Deltă a Dunării.
„Până acum valoarea proiectelor rutiere și navale în beneficiul acestui județ depășește 588 de milioane de euro.
Fondurile europene sunt cea mai importantă componentă a acestor investiții, atât în infrastructura rutieră, cât și în cea navală.
* Podul suspendat peste Dunăre oferă județului Tulcea, încă de anul trecut, o conexiune rutieră directă cu Muntenia și mai departe cu celelalte regiuni ale României.
* La acest obiectiv se adaugă alți peste 145 de km de drumuri noi care urmează să devină parte a infrastructurii rutiere din județ.
* Portul Sulina și Bara Sulina sunt infrastructuri definitorii pentru județul Tulcea, iar investițiile în modernizarea acestora vor contribui la dezvoltarea într-un ritm accelerat al economiei tulcene”, a explicat Sorin Grindeanu.