Sfânta Parascheva vindecă printr-o simplă atingere! Când va fi și cât timp va dura pelerinajul la Iaşi

1 octombrie 2022 9:00   Național

Marile pelerinaje religioase se întorc în forţă în România după pandemie. Ca în fiecare an, cea mai mare procesiune religioasă din ţară are loc la Iaşi, în octombrie, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie). Mitropolia Moldovei a anunţat că în acest an pelerinajul se va desfăşura în perioada 8-16 octombrie.

Sfânta Parascheva, sărbătorită timp de 9 zile la Iaşi

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar moaştele martirei se află depuse la Catedrala Mitropolitană. În fiecare an, chiar şi în pandemie, oraşul este luat cu asalt de mulţimi impresionante de credincioşi dornici să se închine la moaştele făcătoare de minuni. Mai marii Mitropoliei Moldovei se aşteaptă la mulţimi record şi au început deja pregătirile.

Citește și: 380 de ani de când Sfânta Cuvioasă Parascheva îi protejează pe români

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a făcut miercuri, 28 septembrie, primul anunţ despre cât va dura pelerinajul şi ce se va întâmpla la procesiune. Pelerinii se vor putea închina la moaştele sfintei în perioada 8-16 octombrie şi se aşteaptă să vină un număr record de credincioşi, peste recordul din 2019. Atunci, au venit pentru a se ruga la racla care adăposteşte rămăşiţele martirei peste 300.000 de oameni.

Mai vezi și: Lucruri neștiute despre sărbătorile toamnei: Sfânta Parascheva, Sfântul Dumitru și Sfinții Mihail și Gavriil

O altă decizie reglementează vânzarea oricăror produse în zona catedralei unde va avea loc pelerinajul, scrie ziaruldeiaşi.ro. Deşi la primăria Iaşi sunt sute de cereri de la diverşi agenţi economici pentru a li se permite comerţul şi desfacerea de produse, acestea vor fi respinse.

Astfel, la tarabele din curtea interioară şi pe strada din spatele Catedralei Mitropolitane nu se vor vinde decât produse de cult, furnizate sau agreate de bisericile din Arhiepiscopia Iaşilor sau aduse de la parohiile din ţară şi din străinătate.

Iată și: Sfânta Cuvioasă Parascheva, sprijin pentru săraci și pentru cei bolnavi. Istoricul sărbătorii

Nici unităţile de cult care doresc să vândă pe perioada pelerinajului nu pot să se prezinte pur şi simplu în intervalul respectiv la Iaşi. Au nevoie să depună o amplă documentaţie, în care să prezinte actele necesare pentru a primi autorizaţia de vânzare a oricăror obiecte, fie ele icoane, vin sau sucuri. Dosarele pot fi depuse până pe 30 septembrie, inclusiv.

Sfânta Parascheva vindecă printr-o simplă atingere

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie. Născută la începutul secolului al XI-lea, lângă Constantinopol, din părinţi bogaţi, decide să-şi părăsească familia pentru Hristos, înainte de a împlini 20 de ani.

Moare la 27 de ani, fiind îngropată aproape de mare. Trupul cuvioasei a fost dezgropat, după ce aceasta li s-a arătat în vis unor localnici cerându-le să fie aşezată într-un loc de cinste.

Potrivit crestinortodox.ro, moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse în ţara noastră, în 1641, de domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Se spune că rugăciunea către Sf. Parascheva te vindecă de boli!

Poveştile despre minunile săvârşite de Sfântă sunt nenumărate. Faţa unui bărbat, acoperită de bube, s-a vindecat ca prin minune în momentul în care şi-a apropiat de chip o batistă care atinsese moaştele Sfintei.

Mulţi oameni care suferă de dureri crunte intră în biserică, se roagă la moaşte şi pleacă de acolo liniştiţi. Sfânta Parascheva vindecă atât durerile trupeşti, cât şi pe cele sufleteşti.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe