Sfaturi dacă începi facultatea și îți faci griji că nu te vei descurca cu banii. La ce să fii atent

26 septembrie 2024 6:48   Național
Ultima actualizare:

Studenția nu este doar despre cursuri, cărți, seminarii, proiecte, seri cu prietenii sau ieșiri în oraș. Poate să fie și o perioadă în care poți să îți dezvolți noi obiceiuri de organizare a bugetului. Poți să înveți cum să faci economii și să fii mai chibzuit.

Cum să îți împarți banii 

Dacă abia ai plecat din casa părinților și ești la început de drum în gestionarea banilor tăi, cel mai simplu este să pornești prin crearea unui buget. Începe prin a-ți calcula venitul. Vezi de unde și când îți vin banii, fie că sunt de la părinți, bursa lunară sau din job-ul part-time.

Fă apoi o lista cu toate cheltuielile lunare, începând de la cele fixe precum chiria, abonamentul de telefonie mobilă, transportul sau alimentele. Continuă cu ieșirile în oraș și alte cheltuieli flexibile pe care știi că le ai de obicei, precum cafeaua de la metrou sau gustarea de reglare a glicemiei de dupa-amiază.

Cum poți să economisești 

„Dacă începi anul universitar și îți faci griji că nu o să te descurci cu banii acest TikTok este pentru tine. În primul rând, evită să faci cumpărăturile de la magazinul din colț. Caută un supermarket deoarece acolo vei găsi cele mai bune prețuri. Nu întotdeauna prețul cel mai mic este și cel mai ieftin. Încearcă să vezi prețul per kilogram și o să vezi exact valoarea unui produs. Prețul per kilogram de obicei se găsește lângă prețul produsului. 

O bună parte din supermarketuri au produsele lor, branduite, care pot fi un înlocuitor destul de bun la produsele altor branduri cunoscute. Și fie vorba între noi, de multe ori plătești doar numele. Dacă acel supermarket, are opțiunea de a-ți face card de fidelitate la ei, trebuie să faci asta. Vei putea beneficia de diferite reduceri atunci când te aștepți mai puțin", a spus tănărul pe pagina lui de TikTok. 

Învață să economisești, indiferent de sumă

Încearcă să pui deoparte 10% din venitul lunar. Această economisire trebuie să o faci înainte de a plăti chirie, utilități etc. Să fie primul lucru pe care î faci cu banii tăi. La început poate fi mai greu, dar cu timpul îți va intra în reflex, vei dobândi un obicei financiar sănătos, iar sumele economisite îți vor fi de real ajutor la momentul potrivit. 

Alte sfaturi despre cum să-ți organizezi bugetul 

Așa cum am explicat,  studenția vine la pachet cu responsabilitatea organizării bugetului. Acesta nu este un lucru deloc ușor, în special când facultatea este în alt oraș decât casa părintească, nu ai mașină personală, iar părinții nu îți mai pot susține decât nevoile minime, scrie scoaladebani.ro

Știm cât de important este să fii în rândul lumii pe perioada studiilor, să fii cât mai bine îmbrăcat, să poți ieși în oraș și să îți permiți o vacanță sau un teambuilding. Nu trebuie să dai la o parte toate aceste mici plăceri pe care le poți face doar când ești tânăr. Secretul este să găsești câteva locuri din care poți tăia din cheltuieli, astfel încât să îți permiți să trăiești anii de facultate la maximum.

Profită de toate reducerile studențești

O idee bună pentru a putea face niște economii ar fi să închizi abonamentele la serviciile pe care le utilizezi cel mai rar. Contul de Netflix poate fi împărțit, Youtube e o variantă foarte bună pentru Spotify, alergatul în parc a devenit chiar cool, deci poți tăia și abonamentul la sală. Și uite așa ai mai salvat câteva sute de lei. 

Dacă atunci când mergi în străinătate cumperi carduri de reduceri pentru a vizita muzee sau pentru transport, de ce nu ai face asta și la tine în țară. Pe lângă carnetul de student, există aplicații și carduri care îți oferă discount-uri la o mulțime de muzee, grădini, cinema-uri sau restaurante. 

Mai multe