Sondaj îngrijorător. Câți români sunt afectați de creșterea prețurilor

4 mai 2022 6:38   Național

Creșterea prețurilor i-a devastat pe români, scumpirile exagerate provocând o stare tensionată în rândul populației. Un sondaj făcut de Avangarde ne indică o situație tot mai alarmantă.

Potrivit studiului făcut de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, 71% dintre români au indicat creșterea preţurilor drept cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent. 8% au indicat creșterea ratelor bancare, iar 5% sunt afectați de șomaj.

La o altă întrebare, 77% dintre respondenți au spus că se așteaptă ca România să se confrunte cu o criză economică în acest an. Doar 3% nu cred că acest scenariu va deveni posibil, se arată în sondajul Avangarde prezentat de Antena3.

Sondaj îngrijorător: 71% dintre români sunt afectați de creșterea prețurilor

Din cauza nivelului de trai tot mai îngrijorător, doar 39% dintre români nu au amânat achiziționarea unor bunuri (mașini, imobiliar), se mai arată în studiul făcut între 11 și 16 aprilie de Avangarde.

La capitolul lideri politici pregătiți să gestioneze o eventuală criză economică, 14% dintre respondenți l-au indicat pe premierul Nicolae Ciucă, în timp ce 13% au încredere în liderul PSD, Marcel Ciolacu. Cătălin Drulă a primit 3%, iar George Simion s-a ales cu 2%.

La această întrebare, însă, 38% dintre participanții la sondaj au spus că nu au încredere în niciul dintre aceștia, iar 30% au preferat să nu răspundă.

Care sunt cauzele unei eventuale crize economice?

28% dintre cei care au participat la sondajul făcut de Avangarde au apreciat că războiul din Ucraina poate fi cauza unei crize economice.

Dintre respondenți, 23% au indicat creșterea preţurilor la energie ca motiv de declanșare a crize economice, în timp ce 21% au precizat că de vină ar putea fi efectele pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare. 11% au dat vina pe calitatea guvernării. Studiul făcut în luna aprilie are o marjă de eroare de 3,2%.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe