În ce stare e spitalul care nu acceptă donațiile lui Codin Maticiuc. Explicațiile controversate date de conducere

11 mai 2022 22:46   Național
Ultima actualizare:

Codin Maticiuc a relatat recent o întâmplare care l-a făcut să răbufnească în mediul online. Actorul a dezvăluit că ajutorul fundației sale a fost refuzat de către managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, unitate medicală care este însă cunoscută pentru lipsurile sale și de care clujenii se plâng în număr mare. Explicațiile cu privire la refuz au iscat controverse!

Codin Maticiuc, cunoscut de ceva vreme încoace și pentru implicarea sa în proiecte de caritate, a explicat că ajutorul fundației sale a fost refuzat de către managerul Spitalui Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, Cornel Aldea.

Spitalul care refuză donaţiile lui Codin Maticiuc

Potrivit explicațiilor lui Maticiuc, explicațiile refuzului ar fi complet nefondate. Codin a relatat în mediul online întâmplarea, care are legătură cu activitatea lui în cadrul Fundaţiei Metropolis, mai exact iniţiativa numită „Spitale publice din bani privați”.

Este vorba despre proiectul prin care sunt renovate şi utilate, gratuit bineînțeles, spitale de stat din ţară. În cazul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj însă, actorul a avut parte de un refuz din partea managerului.

Am făcut-o la 3 spitale mari din Bucureşti şi la mai multe din ţară. (..) Directoarea Asociaţiei a sunat la Spital spunând ca le stăm la dispoziţie cu orice, orice e nevoie. După câteva mail-uri, conducerea spitalului nu a mai răspuns. Am refuzat să cred şi am solicitat numărul managerului şi i-am scris pe Whatsapp. Mi-am luat seen.”, a explicat Codin.

Menționăm că imaginile din galeria foto nu sunt din spitalul cu pricina, ci din alte unități care au primit ajutorul lui Codin Maticiuc.

Cu ce explicații a venit managerul Cornel Aldea

„Într-un final apoteotic, directorul fundației Metropolis a dat de manager care i-a spus telefonic că nu-și dorește să ne implicam în renovare pentru că nu vrea să "ne facem reclamă" cu acest lucru.

Desigur, transparența de "before and after (înainte și după n.r)" și faptul ca postez exact ce am făcut și cât a costat nu este pentru oricine. Domnul manager Aldea a spus că poate renova spitalul cu firme care nu îi cer sa filmeze acest "before and after" care la noi e obligatoriu ca să arătăm unde merg banii donatorilor.”, a scris Codin în mesajul său.

Cât de bine trebuie să stai din punct de vedere financiar, la nivel de instituție, încât să îți permiți să nu accepți o donație? S-ar crede că, în urma refuzului oferit, Spitalul de Copii din Cluj ar avea toate dotările necesare, acestea ar fi ultramoderne sau că interiorul unității ar arăta impecabil. Nici vorbă de așa ceva însă, spun clujenii. 

Clujenii susțin că Spitalul are nevoie de renovări serioase

Codin Maticiuc și-a continuat ulterior mesajul cu un ton mai mult decât ironic. „Să ştiţi că şi de utilat e utilat cu cea mai nouă aparatură. Este top şi se îndreaptă spre perfecţiune, să vedeţi voi. Domnule primar Boc, domnule ministru al Sănătăţii, nu e nevoie de nimic la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj. dacă îşi permit să refuze fonduri private nerambursabile. Ei sigur atrag inițiative private de peste tot, sigur mai mari şi mai convenabile decât a mea.”, a mai spus Codin Maticiuc.

Mesajul lui Maticiuc a strâns  sute de mesaje din partea clujenilor, care susţin, de asemenea, că Spitalul ar avea nevoie de renovări serioase. 

Managerul spitalului nu a oferit un răspuns public

Contactat de Adevărul, unde puteți citi mai multe pe marginea subiectului, managerul spitalului, Cornel Aldea, nu a răspuns. De asemenea, și solicitarea scrisă către biroul de presă al instituției a fost ignorată până în momentul actual.

 Președintele CJ Cluj vine cu explicații: „Spitalul arată bine, cu mici excepții”

Ulterior, Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj - instituţia căruia îi este subordonat managerul Cornel Aldea- a precizat că nu ştie exact despre ce donaţie este vorba. O condiţie esenţială care trebuie întrunită însă este ca donația să se facă în conformitate cu legea, spune el.

Nu ştiu în ce formulă au vrut să facă aceste donaţii, pentru că acestea trebuie să fie făcute în forme legale. Cam toate saloanele sunt renovate la noi, mai puţin o singură secţie pe care n-o putem finaliza pentru că nu avem spaţiu.

În rest, anumite secţii de la Spitalul de Copii arată foarte bine chiar. Unele nu, dar majoritatea arată bine. Arată bine, cu mici excepţii. Directorul nu poate accepta orice tip de donaţie în orice formă, aşa e legea.”, a precizat Tişe, care a punctat că urmează să se intereseze de subiectul în cauză și așteaptă explicații și de la maganerul Cornel Aldea.

Cum arată de fapt Spitalul de Copii de Cluj

Situația nu ar fi deloc roz la Spitalul de Copii din Cluj însă. Nici măcar „bine cu mici excepții”. Excepțiile ar fi destul de multe și de grave, dacă ținem cont de faptul că în cadrul unității există o cameră de aşteptare de circa 15 metri pătraţi, în care încap doar câteva persoane.

Restul părinţilor cu copii aşteaptă afară, cu orele, chiar și pe timpul iernii, în frig și pe viscol/ninsoare. De asemenea, în urmă cu doi ani, au existat mai multe sesizări cu privire la situaţia neconformă a Spitalului. Atunci, pacienţii au surprins un şobolan care se plimba nestingherit prin saloane.

Totodată, nici la capitolul aparatură Spitalul nu stă tocmai bine. Unitatea nu ar dispune de  un iluminator de vene, care i-ar scuti pe micuţi de înțepăturile repetate ale asistentelor care nu găsesc din prima locul bun pentru a introduce seringa.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe