Spitalul rural care atrage medici din toată țara: „Ne ajută foarte mult”

14 aprilie 2024 11:19   Național

Din păcate, există mulți români care sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari, pentru a putea ajunge la un spital ce le poate oferi îngrijirile necesare. Cu toate acestea, există și excepții! Unele primări din localitățile rurale fac tot posibilul pentru a atrage medici și pentru a putea oferi asistență medicală la îndemână românilor.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, un exemplu perfect este Spitalul de boli cronice din comuna Smeeni, județul Buzău. Acesta a devenit un adevărat magnet pentru doctorii tineri, odată ce s-a aflat că spitalul are dotări chiar mai moderne decât unele clinici private. Echipamentul modern și performant, cât și facilitățile oferite, reușesc să atragă medicii de care localitatea are atât de multă nevoie.

„Foarte multe echipamente de kintetoterapie avem aici în zona de recuperare. A fost echipat conform indicațiilor fiecăruit kinetoterapeut și în funcție de afecțiunea pe care o au copilașii”, a explicat managerul unității, Marilena Dobrescu. Mirela Dan, un medic pediatru din București, tocmai și-a încheiat rezidențiatul și a ales să lucreze la spitalul din Smeeni. Ea a fost atrasă aici de mediul plăcut de lucru, cât și de faptul că Primăria subvenționează chiria și banii cheltuiți pe transport.

Spitalul a reușit să atragă medici tineri

„În general, pe noi, medicii aflați la debut de carieră, ne ajută foarte mult. În această etapă, unui medic îi este greu să pornească, să se lanseze. Faptul că autoritățile locale ne pot oferi o decontare, de exemplu, a locuinței sau a transportului, ne ajută foarte mult, la început”, a spus, conform sursei, medicul Mirela Dan.

De asemenea, tinerilor medici le sunt oferite și prime de instalare, de către unele primării din țară. Consiliul local din Smeeni a și acordat subvenții pentru trei medici sosiți aici din alte județe și care au ales să locuiască în municipiul Buzău, la aproximativ 20 de km distanță.

„Contează faptul că sunt încurajați să rămână pe plan local, pentru că le decontăm chiria atâta timp cât au nevoie”, mai spune Marilena Dobrescu.

Mai multe