Sporturile de iarnă ar putea deveni o amintire în România. Stațiunile montane se reinventează cu noi distracții

12 iunie 2024 12:37   Național
Ultima actualizare:

În ultimii ani, iernile în România s-au scurtat semnificativ și au devenit tot mai sărace în zăpadă. Ninsorile abundente și stratul de omăt, bucuria celor care iubesc sporturile de iarnă, au devenit din ce în ce mai rare. Unde mai pui că tunurile de zăpadă artificială funcționează doar la temperaturi sub zero grade, iar astfel de zile au fost foarte puține în iarna care a trecut. Drept urmare, în stațiunile montane se caută soluții pentru a supraviețui în condițiile unor ierni tot mai calde.

Ierni tot mai blânde, sporturile de iarnă în pericol

Stațiunile montane din România se văd nevoite să se adapteze pentru a face față noilor condiții meteorologice. Cum iernile devin tot mai scurte și tot mai sărace în ninsori, antreprenorii din industria turismului montan sunt nevoiți să se reinventeze și să caute soluții pentru a-și menține afacerile profitabile.

Asta înseamnă că trebuie să îi atragă pe turiști și în lunile de iarnă cu temperaturi primăvăratice și fără strop de zăpadă.

Antreprenorii se inspiră din străinătate și vin cu alternative precum tobogane alpine, sănii de vară suspendate și parcuri de aventură.

În acest sens, a avut loc recent la Cheile Grădiștei un târg internațional pentru instalații montane și care a atras o mulțime de investitori interesați să-și protejeze afacerile afectate de schimbările climatice.

Cum se transformă stațiunile montane în noile condiții climatice

De exemplu, administratorii domeniului schiabil din Buscat, Cluj, își propun să găsească modalități de utilizare a instalațiilor de transport pe cablu și în sezonul estival, după ce sezonul de iarnă nu a fost unul prosper.

„Avem în plan să punem 4-5 tobogane. Iar al doilea proiect este să facem un traseu pentru o minge din lemn care tot curge, sare, și copiii fug după ea, la fel să fie deservită de telescaun”, a declarat administrator domeniul schiabil din Cluj pentru Pro TV, citat de Evz.ro

Săniile de vară sau bobiile s-au dovedit a fi de succes. La Cheile Grădiștei, instalația de bob este cea mai populară și atinge o viteză de 45 de kilometri pe oră.

Iar la Lacul Roșu, vizitatorii s-au înghesuit să folosească săniile de vară introduse în funcțiune anul trecut, iar recent a fost inaugurată o altă instalație similară la Vărșag, în Harghita.

Situat la peste 1.500 de metri altitudine, domeniul schiabil Șureanu nu a avut probleme până acum cu lipsa zăpezii naturale, însă administratorii iau măsuri de precauție.

Zăpadă artificială trebuie privită că o asigurare casco, nu știi niciodată când ai nevoie de ea. E bine să o ai.”, a declarat reprezentantul unui productor de instalații de zăpadă artificială.

Mai multe