Studiu: Românii se așteaptă la prețuri mari și la un trai de viață îngreunat

14 februarie 2023 9:32   Național

Prețurile vor avea un trend ascendent și în anul 2023 este concluzia românilor chestionați într-un sondaj realizat recent. Majoritatea nu se așteaptă la majorări salariale pe parcursul acestui an, iar cei care au primit bonificații anul trecut se încadrează într-un procent de doar 7%. Studiul realizat în luna ianuarie de Dynata pentru Revolut s-a axat pe impactul inflației asupra bugetelor personale și pe reacția oamenilor în condițiile în care viața lor ar fi afectată de creșterea prețurilor.

Iată câteva dintre concluziile acestui sondaj:

70% dintre românii care au răspuns întrebărilor se așteaptă ca prețurile și costul de trai să continue să crească anul acesta.

6% dintre respondenți au declarat că li s-au mărit salariile cel puțin la același nivel cu inflația, iar 15% se așteaptă la o mărire de salariu în 2023.

Cei mai mulți dintre românii care au primit majorări salariale superioare ratei inflației se încadrează în segmentele de vârstă 18-44 de ani și reprezintă un procent de doar 7%, majoritatea, 6 %, fiind stabiliți în centrul țării.

La întrebarea „Ce categorii de persoane și gospodării credeți că vor fi cel mai mult afectate de creșterea inflației și a prețurilor?”, 77% dintre respondenți au răspuns că cea mai afectată categorie este cea a românilor cu copii, iar 71% consideră că pensionarii sunt cei mai vulnerabili în fața creșterii inflației. De asemenea, afectate de creșterea prețurilor ar fi și cuplurile necăsătorite care locuiesc împreună (18%).

Dacă ar dispune, în mod neașteptat, de 10.000 de euro, unul din cinci români ar folosi această sumă pentru a-si rambursa datoriile. Cei mai tineri (18-34 de ani) manifestă un spirit antreprenorial mai accentuat (17% declară că ar investi cei 10.000 de euro în propria afacere față de 10% procentul general, indiferent de vârstă.

Studiul a fost realizat în ianuarie 2023, pe un eșantion reprezentantiv pentru populația adultă a României.

Mai multe