Motivul pentru care nu plătim facturi mici la gaze, deși prețul a scăzut în Europa

Ultima actualizare:

Goldman Sachs a anticipat în noiembrie o scădere bruscă a preţurilor gazelor în Europa în lunile următoare, deoarece ţările au câştigat temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare.

Gaze naturale
Gaze naturale

De ce a scăzut prețul gazelor naturale pe bursă

„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze.", a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

Statul și distribuitorii, de vină pentru facturile mari la gaze

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut la cel mai niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC. Gazele naturale cu livrare în februarie 2023 costă acum 55,45 euro/MWh, iar de la începutul anului s-au ieftinit cu 27%, potrivit sursei citate. Scăderea vine în contextul în care iarna este mai blândă în Europa decât se estima.

Citește și - Ești îngrijorat de factura la gaze? Iată ce poți face!

În România, prețurile gazelor sunt plafonate de stat pentru consumatorii casnici la prețul de 0,31 lei pe KWh. Este un preț mai mare decât cel de pe bursa olandeză.

Experții în domeniu spun că acest lucru nu se va regăsi și în buzunarele românilor pentru că legea nu îi obligă pe distribuitori să scadă prețul facturilor, iar dacă statul a impus prețul de 0,31 lei pe kilowatt aceștia nu au niciun interes să-l vândă sub nivelul cerut.

Vor vedea români facturi mai mici la gaze?

Statul nu are niciun interes să scadă plafonul și, probabil, nici nu va face acest lucru, după cum susțin specialiștii în domeniu. Însă, nu face acest lucru pentru a-l proteja pe furnizor, cum ar fi de așteptat, care poate a luat o mare cantitate de gaze la preț mai mare. Altele sunt motivele: fiecare își vede interesul propriu, atât statul, cât și furnizorul. Furnizorul are interesul ca prețul să fie cât mai mare, statul are și el interesul să câștige cât mai mult la buget. Preț mare înseamnă TVA mare. Ajungem la concluzia simplă că facturile conumatorilor români nu o să sufere nicio schimbare care să îi bucure pe aceștia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam.

În acest moment, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%, peste media multianuală pentru acest moment al anului. Acest lucru se datorează vremii favorabile şi nivelului ridicat al importurilor de gaze lichefiate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net