Suma incredibilă care se cere pentru moneda de 1 leu de pe vremea lui Ceaușescu. Dacă o ai acasă, poți face bani rapid

4 august 2024 10:29   Național

Poți obține un venit în plus dacă deții acasă niște monede vechi din perioada comunistă, pe care le poți scoate la vânzare în mediul online. Cineva a postat un anunț interesant, spunând că deține o monedă de 1 leu din anul 1966 și pe care vrea să o vândă.

Cât costă moneda de 1 leu 

Monedele nu au mai fost văzute doar ca mijloace de schimb sau unități de măsură a valorii, ci și ca obiecte de colecție cu valoare istorică, estetică sau culturală. Aceste detalii au condus la conturarea unei industrii complexe de vânzare a banilor de colecție, rari sau vechi, emiși în tiraje limitate.

Prețurile pentru o singură monedă de 1 leu, confecționată din oțel placat cu nichel, din perioada lui Nicolae Ceaușescu, sunt ușor negociabile și încep de la 50 de lei. Acestea pot ajunge până la suma de 600 de lei. „Vând monedă de colecție, anul 1966. Rog seriozitate. Prețul este negociabil”, este anunțul vânzătorului de monede comuniste, publicat pe platforma online OLX.

Cum arată moneda de 1 leu 

Moneda de 1 leu are imprimată stema Republicii Socialiste România, iar pe partea cealaltă apare un tractor pe câmp, undeva în partea dreaptă. În fundal, se pot observa munții din spatele cărora se vede cum răsare soarele.

De asemenea, la stânga sunt desenate 5 sonde de petrol, iar în partea de sus se arată valoarea nominală 1. Totodată, nu lipsește denumirea LEU, scrisă cu litere de tipar, designerul acestea fiind Haralamb Ionescu.

Ce valoare au alte monede vechi

Nu este singurul român care vinde monede pe Internet. Un ban de 20 de lei, din anul 1993, este pus la vânzare pentru suma de 197.331 lei. Altcineva vinde o monedă rară de 10 bani din anul 2007, cu eroare matriță dublată, pentru suma de 147.997 lei.

Nu doar monedele vechi se vând cu sume uriașe, ci și cele mai recente. De exemplu, pe OLX se cere 1250 de lei pentru o monedă din argint, cu 10 lei, din 2017 ce are chipul Ecaterinei Teodoroiu imprimat.

Mai multe