„Țeapa coletul” a făcut aproape 3.500 de victime. Polițiștii au intrat pe fir. Ce era în pachetele „surpriză”

2 martie 2023 11:06   Național
Ultima actualizare:

Polițiștii anchetează o nouă înșelăciune căreia deja i-au cazut victime mii de români. Este vorba despre colete nesolicitate, dar care ajungeau ca un ”element surpriză” acasă la români. Erau trimise în sistem ramburs, așadar, primitorul plătea coletul la când se trezea cu el la ușă. 3.500 de oameni au căzut în plasă și, deși știau că nu au comandat nimic, oamenii au plătit banii din curiozitatea de a vedea cine le-a trimis coletul și ce conține. În cele mai multe cazuri, înăuntru erau doar niște cârpe sau obiecte fără valoare, potrivit Observatorul Prahovean.

Oamenii care au plătit pentru coletul sosit la ușa lor și-au dat seama prea târziu că au fost înșelați. La poliție au început să curgă reclamațiile.

Cum funcționează metoda ”Coletul”

După ce deschideau coletele ”surpriza”, oamenii se trezeau cu cârpe îndesate în cutie sau cu diverse figurine ieftine.

Cercetările au stabilit că era vorba despre firme abia înființate prin care erau trimise colete cu plata ramburs la diferite adrese. Persoanele care le primeau le acceptau crezând că poate un alt mmebru al familiei a comandat ceva.

"Am fost înștiințat că firma de curierat va livra un colet. Suma datorată era de 69,99 lei. Eu nu comandasem absolut nimic. Mi-am întrebat soția, gândindu-mă că poate a comandat ea ceva, însă nu. Am verificat firma expeditoare, iar aceasta apare având sediul în Pitești, cu data de înființare 6 octombrie 2022", a povestit un păgubit, potrivit Observatorul Prahovean.

Un alt bărbat a povesitit că și părinții lui s-au lăsat înșelați au plătit 70 de lei pentru primirea coletului care conținea o figurnă de câțiva lei.

„La sfârșitul lunii noiembrie, părinții mei, care au și o firmă, au primit la adresa societății un colet, care venise pe numele meu. Eu stau de mulți ani în Ploiești, însă ei au rămas în Brăila. Nu știu de unde respectiva firma deține aceste informații despre mine. M-au sunat să mă întrebe dacă nu cumva am făcut eu vreo comandă, însă le-am spus că nu. Plata ramburs era de 70 de lei. Părinții mei au acceptat până la urmă coletul, date fiind și împrejurările. Când l-au deschis, surpriză. Era o figurină banală cu Moș Crăciun, care în realitate nu costă mai mult de câțiva lei", a povestit bărbatul.

Persoanele bănuite că au păcălit mii de romni acționau în special în perioada de promoții ale marilor magazine.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au descins la trei adrese, două din județul Prahova și una din București și au fost emise trei mandate de aducere.

Anchetatorii au stabilit că în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023, persoanele bănuite ar fi trimis în total 3.500 de colete false, fiind încasată în sistem ramburs suma totală de 192.000 de lei. 

Mai multe