Captură fabuloasă făcută de Poliția Română: mașini de lux și valize cu bani
„Cam așa se întâmplă când nu ești corect” a transmis Poliția Română după o captură uriașă făcută joi, 5 martie, în urma unor descinderi în șase judeșe din țară. Mesajul este însoțit de câteva poze cu mașini luxoase și valize cu bani.
Procurorii DIICOT au investigat astăzi modalitatea prin care un grup infracţional ar fi retras ilegal din conturile unei bănci din România peste 16 milioane de dolari printr-o societate comercială cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet.
„Să nu se înțeleagă greșit, dar luxul obținut necinstit, nu rezistă o veșnicie”, a scris Poliția Română pe Facebook, după perchezițiile făcute astăzi.
SCHEMA PRIN CARE GRUPAREA A FURAT 16 MILIOANE DE dolari. Poliția Română: „Luxul obținut necinstit, nu rezistă o veșnicie”
Începând cu luna august 2021, ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ridicării măsurii asigurătorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 - 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicţie offshore, membrii grupului ar fi organizat şi pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituţiei bancare.
Infractorii ar fi reușit astlfel să forțze banca „prin mijloace frauduloase, să aprobe plăți în valoare totală de 70.156.151,72 de lei, sumă aflată în conturile clientului băncii”, conform unui comunicat transmis de Poliția Română.
″Grupul infracţional organizat a folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate şi procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societăţii a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor băneşti (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistenţă juridică încheiat cu un avocat şi pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanţă financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate).
Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinşilor prestatori de servicii juridice/financiare”, se precizează în comunicat.
Care era procesul de spălare a banilor
Ulterior, sumele obținute ar fi fost supuse unui proces de spălare a banilor. Una din variante presupunea ca membrii grupului să trimită banii către mai multe conturi bancare, urmând ca apoi să-i retragă în numerar.
De asemenea, banii erau spălați prin cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor pentru companii unde membrii grupului sau apropiați ai lor sunt acționari sau creditarea societăților deținute de aceștia, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă.
Poliția Română a făcut 28 de percheziții în 6 județe. A făcut o captură impresionantă: mașini de lux și valize cu bani
La data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul I.G.P.R. (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate) au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară.
Activitățile s-au desfășurat în municipiul București și în județele Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu și Ialomița la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, precum și la sediul social și două puncte de lucru ale unei unități bancare din România.
Au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, a transmis Poliția Română.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!