Tichete de masă 2025. Schimbările care îi vor afecta pe angajați, din luna aprilie

16 ianuarie 2025 12:52   Național

Modificările aduse tichetelor de masă în 2025 au fost făcute încă din 2024, iar acestea se aplică și în prezent. Ce se va întâmpla cu valoarea acestora și în ce condiții nu pot fi acordate? Ce se întâmplă din luna aprilie.

Milioane de angajați români primesc tichete de masă. Ele au rolul de a acoperi costul mesei și al alimentelor, însă suma variază de la angajator la angajator. În octombrie anul trecut, suma nominală a fost majorată. Iar acea sumă este valabilă pentru primele luni ale acestui an, cel puțin până în aprilie. 

Potrivit Legii 165/2018 privind acordarea tichetelor valorice, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a tichetelor de masă stabilită în conformitate cu prevederile art. 33 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 40.04 lei. Valoarea tichetului de masă, de 40.04 lei, reprezintă suma maximă care poate fi acordată unui salariat pe zi, însă acest beneficiu extrasalarial este stabilit individual de fiecare angajator, ceea ce înseamnă că valoarea poate varia de la angajator /angajat la altul.

Schimbări la tichete de masă în 2025

Din aprilie 2025, valoarea tichetului de masă ar putea rămâne aceeași ca în prezent sau ar putea fi modificată. Cuantumul tichetului de masă se calculează în funcție de numărul de zile efectiv lucrate în cursul lunii. Toți angajații din România care își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, indiferent de norma de lucru (parțială sau întreagă), pot beneficia de bonuri de masă, dacă angajatorul decide, potrivit Digi24.ro.

Nu se plătesc tichete de masă salariaților atunci când:

- Sunt în concediu de odihnă;

- Beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;

- Beneficiază de zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;

- Se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;

- Sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților;

- Sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare.

De la începutul anului trecut (2024), angajatorii care oferă tichete de masă trebuie să plătească 10% impozit pe venit și CASS (contribuția la sănătate), tot de 10% pentru ele. În esență, a existat o suprataxare a tichetelor de masă. Tichetele de masă, împreună cu voucherele de vacanță, sunt impozitate în final cu 19%. Prin urmare, multe întreprinderi au decis să nu plătească noua contribuție CASS, iar angajații în cauză au suferit un dezavantaj semnificativ în ceea ce privește reducerea salariului lunar net.

Mai multe