Angajații care au pierdut bani după majorarea salarială din 2024. Venitul le-a scăzut

O categorie anume de salariați din țara noastră s-a trezit cu salarii mai mici după majorarea promisă de autorități în luna ianuarie. Se pare că decizia autorităților a avut efectul opus pentru acești angajați, care au pierdut sume deloc de neglijat.

Angajații care au pierdut bani în ciuda majorării / foto: Shutterstock
Angajații care au pierdut bani în ciuda majorării / foto: Shutterstock

Mai precis, potrivit informațiilor oferite de către cei de la Antena 3 CNN, se pare că angajații din Asistență Socială s-au trezit cu o leafă mai mică, în ciuda promisiunilor făcute de către autorități. Majorarea salariilor de bază cu 5%, introdusă în luna ianuarie, ar fi dus la scăderea venitului net cu valori cuprinse între 60 și 80 de lei.

Sindicaliștii de la Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS Pro.Asist deja au declanșat acțiuni de protest, datorită lipsei de răspuns din partea autorităților. Aceștia au transmis un comunicat de presă în care vorbesc pe larg despre problema bizară de care s-au lovit angajații.

Salarii mai mici în ciuda majorării

„70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, au comunicat, conform sursei citate, sindicaliștii.

Sindicaliștii au cerut aplicarea legii salarizării în totalitate, menționând articolul 12, din Legea 153/2017, ce ar putea rezolva problema în care se află.

„Calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, au mau spus sindicaliștii, conform sursei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net