Tragedie la o secție ATI din România! Cinci pacienţi au fost ucişi de bacterii în spital

16 octombrie 2022 17:03   Național
Ultima actualizare:

O infecţie intraspitalicească declanşată la secţia de ATI a Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş a adus doliu în cinci familii în mai puţin de o săptămână. În total au fost infectaţi şase pacienţi. Doar unul a supravieţuit. Cei cinci pacienţi au fost ucişi de bacterii rezistente la orice fel de tratament, inclusiv antibiotice. 

Conducerea Spitalului Judeţean Mureş a raportat ministerului situaţia deosebit de gravă. Germenii descoperiţi şi care au ucis cinci pacienţi sunt din categoria celor cu o rezistenţă uriaşă la antibiotice. Este vorba despre piocianic şi acentobacter.

Vezi și: Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru, de urgență la spital cu fiica nou-născută. A făcut septicemie

Prima este o bacterie care afectează în special organismele cu imunitate scăzută, ceea ce face ca pacienţii din secţiile de terapie intensivă să fie victime sigure. Unitatea a sistat internările şi a închis temporar secţia de ATI. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, a mers imediat la Spitalul Judeţean Mureş.

„Pacienţii aveau multiple patologii şi au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, pioceanic şi acinetobacter”, a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, în conferinţa de presă organizată la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, informează adevarul.ro.

Citește și: O fetiță a rămas paralizată aproape două luni, din cauza unei mușcături de păianjen!

Toți bolnavii vor face alte analize

Toţi pacienţii din Secţia ATI a Spitalului Judeţean Mureş au fost mutaţi în alte secţii cât timp locul contaminat va fi curăţat şi dezinfectat.

„Toţi pacienţii deja internaţi vor fi supuşi unui screening bacteriologic, pentru a vedea dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii. Ei vor fi mutaţi provizoriu în alte secţii”, a mai spus dr. Pistol.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a spus în conferinţa de presă de sâmbătă că sunt foarte puţine spitalele care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale. „Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze.

Ca urmare, aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate”, a spus dr Pistol.

Directorul medical al SCJ Mureş, dr. Janosi Edit, a arătat că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional, dar Spitalul Clinic Judeţean Mureş a avut curajul să raporteze aceste cazuri.

Cel de-al şaselea pacient infectat este sub atenta supraveghere a medicilor, care se străduiesc să îl ţină în viaţă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe