„Nu mai tânjiți după întorsul în țară”, sfatul unui preot român care a slujit șapte ani în Marea Britanie
Se numește Gabriel Stoica și în urmă cu un an și jumătate s-a întors în România, după nouă ani trăiți în Marea Britanie. A urmat teologia acolo, apoi timp de șapte ani a slujit într-o biserică pentru „toate națiile pământului”. S-a întors în România de dor și pentru că „a simțit chemarea lui Dumnezeu”. Azi, la un an și jumătate de la revenire, are regrete și, deși era sigur că întoarcerea va fi definitivă, acum spune altceva: „Never say never!”
Preotul Gabriel Stoica: „Am simțit că Dumnezeu ne cheamă înapoi”
Românul, de loc din Târgu Jiu, locuia în București împreună cu soția lui înainte de a pleca în Marea Britanie. Aici a urmat teologia, apoi a slujit într-o biserică al cărei prag era călcat de oameni de toate naționalitățile.
„Am slujit la o biserică apostolică. Era o biserică pentru toate națiile pământului, aveam africani, englezi, asiatici, români și așa mai departe. Foarte implicați în comunitatea în care eram amplasați”, își amintește preotul Stoica.
Gândul spre casă era tot mai prezent în mintea lui Gabriel Stoica și până la urmă a luat marea decizie de a reveni în orașul natal. Era plin de spefranță și avea vise mari.
„Am simțit că Dumnezeu ne cheamă înapoi într-un oraș mic (Târgu-Jiu) unde eu am copilărit, ca să deschidem o biserică așa cum era cea în care am slujit în Marea Britanie timp de 7 ani, eu terminând teologia acolo (9 ani în total în UK). O biserică ce vrea să aducă generația tânără înapoi la Dumnezeu și să fie implicată în comunitate prin diferite proiecte umanitare”, a povestit preotul Stoica pentru bloggerul Garcia Calavera.
Britanicii nu cred în Dumnezeu
Nu a fost numai chemarea pe care românul spune că a simțit-o. Cu toate că în Anglia a devenit părinte și împreună cu familia lui ducea o viață liniștită și fără griji, ceva i-a displăcut tot timpul foarte mult.
„Îndepărtarea Britanicilor de Dumnezeu, lucru ce a dus la o creștere alarmantă a criminalității, a depresiei, a oamenilor singuratici și triști,” a spus preotul intervievat de bloggerul român stabilot în Marea Britanie.
„Cei care vin din ortodoxism din Romania tind, din ce am observat în acești 9 ani petrecuți acolo, să urmeze trendul britanic de a se îndepărta de Dumnezeu și de a deveni atei. Lucrul ăsta este valabil cu precădere la generația sub 45 de ani”, a completat el.
Întoarcerea acasă și marea dezamăgire
La distanță de un an și jumătate de la plecarea din Marea Britanie, părintele Gabriel Stoica rememorează în interviul cu Garcia Calavera lucrurile bune pe care le-a cunoscut acolo.
„Sunt multe lucruri pe care aș putea să le enumăr, lucruri bune pe care le-am învățat din cultura lor și altele de care ne-am bucurat cât am trăit acolo: infrastructura, National Trust, o organizație de caritate EXTRAORDINARĂ, cu peste 500 de locuri minunate de vizitat, noi plătind doar 10 lire pe luna pe familie pentru acces la toate astea, faptul că am născut toți copiii acolo și a fost foarte bine, plus multe altele”, spune Stoica.
Revenirea în țară nu a fost nici pe de parte cum a visat-o.
„Ne-am întors de 1 an și jumătate și încă ne acomodăm cu multe lucruri din România. Înainte de a pleca în UK, noi am trăit în București, de unde și este soția, așa că adaptarea o facem mai mult la un oraș mic, unde problema cea mai mare este cu mentalitatea oamenilor”, explică părintele.
Cât despre întoarcerea în Regatul Unic, spune:
„Never say never”. Dacă Dumnezeu va voi vreodată să ne întoarcem, noi suntem deschiși și cu siguranță am zice un mare DA, la întoarcerea acolo”.
La final, Gabriel Stoica a avut un sfat pentru românii care locuiesc în țări străine și se topesc de dorul țării.
„Celor care au rămas acolo le recomand să se bucure de viața de acolo să nu mai tânjească după întorsul în țară, să se apropie de Dumnezeu pentru că doar în ei găsesc fericirea adevărată și să nu încerce să “se îmbogățească” lucrând 12-14 ore pe zi, ci să mai și trăiască și să se bucure de ce le poate oferi Marea Britanie( National Trust ar fi unul din aceste locuri)
P.S. Dacă nu am fi știut 100% că Dumnezeu ne cheamă înapoi în România, nu ne-am mai fi întors niciodată să trăim aici, ci doar am fi venit în vizită. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei ce veți citi aceste cuvinte”, și-a încheiat mesajul preotul Gabriel Stoica.