Ce spun românii care au revenit în România din Marea Britanie. „Mare greșeală!” (Partea aII-a)

Cele mai recente cifre ale INS arată că numărul copiilor care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate a scăzut semnificativ. Mulți români au revenit acasă, lângă familie și au căutat să își facă un rost în țara natală. Câțiva dintre aceștia au fost intervievați de un român stabilit în Marea Britanie, care își spune pe blogul personal Garcia Calavera. El a vrut să afle de la ei cum au redescoperit țara după mai mulți ani petrecuți în Regatul Unit. Răspunsul, aproape unanim, a fost că acomodarea este foarte dificilă din cauza marilor diferențe economice sau de mentalitate între cele două țări.

„Nu mi-a venit să cred”

Mai mulți români veniți din Marea Britanie regretă întoarcerea acasă
Mai mulți români veniți din Marea Britanie regretă întoarcerea acasă

Claudia s-a întors în România din Marea Britanie pentru că a vrut să își crească bebelușul lângă bunică. A fost dezamăgită și, după o scurtă perioadă acasă, au decis să se întoarcă în Anglia.

„Din punct de vedere financiar, nu apucasem să muncesc deoarece bebe avea 2 luni. În schimb a mers la muncă soțul, ca și livrator de pachete. I s-a oferit, cică cel mai competitiv salariu, … 2.500 lei! Nu mi-a venit să cred, în condițiile în care mergeam la magazin, luam strictul necesar și nu ieșeam fără un 500-600 de lei din magazin, asta pentru o săptămână sau două (...)

„În UK îmi e bine, îl am doar pe soț si copilaș , mă întristez mereu când vorbesc pe video call cu mama și îi mai apare un rid, mă întristez, sufăr, dar mai apoi știu că ea îmi vrea binele și nu și-ar dori să mă știe că o duc greu doar pentru a fii în România , lângă ea”, a povestit Claudia.

„-Ce le recomanzi celor care vor să se întoarcă în Romania?

Le recomand să nu lase inima să îi conducă 100% ci să gândească de 2 ori înainte să ia o decizie”, a concluzionat Claudia.

Printre cei care și-au explicat gestul de a reveni în România din Marea Britanie este și un tânăr pe nume Alex, de loc din Constanța.

El nu s-a putut acomoda condițiilor meteo din Regatul Unit, dar nu este singurul motiv.

„Vremea si sistemul de sanatate NHS… te trateaza doar cu paracetamol. Singurul avantaj la ei e că e curat în spitale. Ca să fac o programare la GP (doctorul de familie) dura o săptămâna, două...”

Aici daca am o problema sunt 1000 de clinici private… am plătit și am rezolvat problema. În UK clinicile private erau foarte rare și foarte scumpe. La dentist, pentru detartraj si două probleme mici, am plătit vreo 350£”, povestește Alex pe blogul lui Garcia Calavera.

„Mâncarea, alt aspect. Căutam 10 magazine turcești sau Poloneze să găsesc doi castraveți ok și o roșie mai ok. Aici, ai piețe sau țărani pe marginea drumului.”, mai spune constănțeanul.

În Anglia a apreciat mult civilizația, respectul celor din jur și foarte mult sistemul bine pus la punct și infrastructura.

Deși, este bucuros că a revenit în familie, constănțeanul nu este mulțumit de salariul pentru care muncește în țară și nu exclude să se întoarcă în Regatul Unit.

„Simt că mă duc înapoi”

Andreea S. este din București și la momentul în care s-a lăsat intervievată de bloggerul român avea trei luni de când se întorsese din Londra. Cu un copil de trei ani și un nou născut, tânăra a simțit nevoia să fie lângă familie.

 „De 3 luni, mă simt ca acasă sincer, am familie și prieteni aici, dar simt totuși că nu mă pot adapta în unele privințe.

Nu-s convinsă sincer că îmi va fi mai bine în Ro. Deocamdată stau încă acasă, pentru că am copilul foarte mic. Aș putea să îmi dau cu părerea după ce mă voi angaja. Dar financiar, ca mamă singură, eram mai bine acolo. În Romania mă apucă groaza (...) Am un feeling că mă voi întoarce!”

„M-am întors în România. Mare greșeală!”

O româncă, femeie de afaceri, care a dorit să își păstreze anonimatul, a vorbit despre experiența ei de 15 ani în Marea Britanie și întoarcerea acasă pe care și-o dorea de ani de zile.

„Am tot citit pe grup (de Facebook), succese și eșecuri și vreau să vă spun, că niciodată, dar niciodată nu vă mai luați după experiența altora. Toți suntem diferiti, alt statut, alt job, altă experiență..”, își românca povestirea din care vom spicui.

 Plecată de foarte tânără, femeia este azi realizată. A muncit și a reușit să deschidă în timp două firme în apropiere de Londra care îi mergeau foarte bine. De ani de zile însă ducea dorul de casă, dorul de România unde o aștepta mereu familia. 

„Eram mereu tristă că plec în UK și las casa visurilor în urmă și vremea bună”

„Ne-am întors de patru ani (mare greseală). E frumos în România, când ești în vacanță, că nu te lovești de problemele de zi cu zi, oameni rai, profitori și triști! Am încercat să facem și o afacere aici, eșec total, în Romania nu sunt bani, doar datorii”, povestește românca foarte dezamăgită.

„Locuim în afara orașului, copiii la școală acolo, deci navetă și cheltuieli enorme! Nu mai vorbesc de dascăli și de bullying și droguri, că nu are rost! Am fugit de dracu și am dat de ma-sa!”

Acestea sunt doar o parte din povestirile românilor care s-au întors cu tot sufletul, acasă, în România. După ani petrecuți în Marea Britanie, rare sunt cazurile acelora care au reușit să se acomodeze. Majoritatea sunt dezamăgiți și derutați și realizează că țara lor nu le poate oferi nici acum ce aveau când au plecat: respect și un trai decent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net