Impactul întoarcerii acasă din Anglia. Ciocnirea între mentalități și neajunsul financiar, marile dezamăgiri (Partea I)

Ultima actualizare:

Milioane de români au plecat din țară în ultimii 30 de ani în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Marea Britanie este în topul țărilor unde se află cei mai mulți români din diaspora, alături de Italia și Spania. O statistică recentă arată că numărul românilor în această țară a ajuns la aproape 1,5 milioane, dar unii spun că ar fi și mai mulți.  Azi, ne referim la acei români care, după mulți ani petrecuți în Anglia, au cedat în fața dorului de familie, de țară și de tradiție și s-au întors acasă. Au descoperit diferențe uriașe în toate domeniile, dar cea mai dureroasă a fost cea legată de oameni. Unii au rămas, cei mai mulți alegând viața la sat. Alții, însă, au fost dezamăgiți de ce au găsit în România.

„Oameni băgăcioși, lăudăroși, totul scump și totul e pe interes”

Un român, stabilit în Anglia de mai mulți ani își scrie impresiile pe blogul personal, „Viata unui Roman in Anglia”. Oferă și informații utile sau face comparații despre cum este la ei și cum este la noi. Românul își spune Garcia Calavera și recent a adunat mai multe declarații de la românii care, după mulți ani petrecuți în Anglia, au revenit acasă.

Cum și-au găsit românii țară după ani trăiți peste hotare. Sursă foto: garciacalavera.com
Cum și-au găsit românii țară după ani trăiți peste hotare. Sursă foto: garciacalavera.com

Unii și-au găsit rostul, alții nu s-au mai putut acomoda cu România unde spun că au găsit multă ipocrizie, iar oamenii sunt „invidioși” și „răi”. Iată ce asu declarat românii intervievați de Garcia Calavera.

„După 8 ani de UK regret decizia de a reveni în România. Dacă veniți la sigur e o treabă, dar dacă veniți <<ca poate s-a schimbat ceva și voi reuși și aici>>, ei bine, aflați că s-a schimbat dar nu în bine. 

Cine s-a învățat cu furatul sau cu șpaga tot o face, dar sub alte forme „mai legale” să zicem așa. Românii de aici, majoritatea (cine se simte se va supăra, îmi cer scuze în avans) parcă le place să fie prostiți pe față, nu au nici un cuvânt, nu ripostează, nu comentează, stau în banca lor și se plâng pe la colțuri de cât de greu e fără să realizeze că ei sunt de vină că le e greu, că acceptă tot ce se impune de la guvern, șefi, șefuți etc.

Dragi români, părerea mea personală după un an jumate înapoi e să vă găsiți o țărișoară mai civilizată, neîndoctrinată unde să vă puteți bucura de viața pe care o aveți împreună cu familia, asta dacă tot vreți să plecați din UK”, este părerea unui român care nu a dorit să își dea numele.

Lăcrămioara regretă revenirea în România și a mărturisit că nu s-a mai putut acomoda oamenilor din țară.

„Noi am încercat timp de un an să ne ridicăm, e foarte greu. Mergem acum înapoi în Londra și regretăm că nu am păstrat locuința acolo. Aici, parcă, în Romania nu ne mai regasim. Oameni băgăcioși, lăudăroși, totul scump și totul e pe interes, cel puțin în zona de unde suntem noi în România.

Noi, cel putin, regretam ca am decis sa venim definitiv și am tăiat orice legătură cu Anglia”, a transmis românca.

S-a întors în România după ce a studiat la o universitate regală

Oana Stanciu este o altă româncă revenită în România după un deceniu petrecut în Regatul Unit.

„În UK mi-a plăcut multitudinea de posibilități și șanse care se acordă tinerilor; tot felul de cursuri, traininguri, joburi unde poți intra fără experiență…

Liverpool. Sursă foto: garciacalavera.com
Liverpool. Sursă foto: garciacalavera.com

Eu am studiat în UK la o universitate regală, mi-am construit o carieră, aveam un job de inginer geolog care progresa bine. Dar toate astea nu contează când vezi că familia ta nu e fericită. 

-  Ce te-a făcut să pleci din UK și să te întorci în țară?

Decizia nu am luat-o ușor, dar tânjeam după o viață mai domoală și după apropierea de natură, pe care în UK nu o poți avea. Vreau să ne creștem fiica nascuta în UK într-o armonie cu Dumnezeu si natura, ne-am reîntors la sat să îi oferim asta.

Anita Morari a revenit în țară după patru ani munciți în Marea Britanie. Azi, se ocupă de solarii și le merge bine, dar...

- Ce ți-a placut in UK?

Multe! Anglia este frumoasă. Multe posibilități. Oportunități de a avansa la locul de muncă.

Ce ți-a displăcut?

Nu ne-a plăcut ca nu aveam aceleași zile libere, în afară de  concediu. Eu și soțul, abia ne vedeam. Ne-am schimbat locul de muncă, dar am întâmpinat aceași problemă. Un alt lucru ce nu mi-a plăcut a fost că legumele și zarzavaturile nu aveau acel gust cu care eu am crescut. 

-  Ce le recomanzi celor care au rămas în UK sau celor ce doresc să se întoarca în România? 

Fiecare sa faca ce simte. Celor ce au decis sa rămână acolo le doresc sănătate, putere și să fie demni. Să dovedească englezilor că românul nu e slugă și nici înapoiat (...)

Pe acei  ce doresc să se întoarcă acasă îi sfătuiesc să nu se uite în urmă. Să nu se uite la ce au avut în UK sau ce au putut face în UK deoarece vor fi frustrati tot timpul.  Acasă e diferit. Sistemul e diferit. Dacă te întorci fă tot posibilul să reușești.”, recomandă românca revenită acasă din Anglia.

„Nu m-am putut adapta deloc”

Claudia a revenit cu soțul alături de familia din România. Au găsit multe lucruri foarte diferite față de cele cunoscute în Anglia și nu au reușit nici ei să se adapteze.

„Îmi place mult lipsa ipocriziei în UK. Oamenilor nu le pasă cum te îmbraci, că ai Louis Vuitton pe tine sau că ești îmbrăcat de la charity shop (magazin de caritate). Nu există discriminare pentru că ești ,,sărac“ sau „bogat“. Țin minte că mă duceam după pâine în pijamale cu Tweetie și lumea îmi zâmbea, în România în schimb, am mers până la magazinul de la colț și se uitau la mine ca la felul 4, mă credeau probabil vreun om al străzii…

anglia jpeg

Da, m-am întors în UK după o lună și jumătate de România. Suntem de doi ani ani înapoi în UK acum. Nu m-am putut adapta deloc… Lumea era rea, rece, cumva egoistă și invidioasă. Primirea nu a fost cea pe care am așteptat-o. Nu am simțit (în afară de familie) fericire din partea nimănui, erau în genul: “ah, tu mai lipseai, du-te în Anglia pe care o lauzi atât de mult, acum nu mai e bună?” Sau primeam comentarii de genul: “Doamne ferește, dar de ce te-ai întors, să mori de foame?!”  

Tot Claudia se numește următoarea româncă intevievată de Garcia Calavera.

Ea îi încurajează pe românii din Marea Britanie care ar vrea să revină în țară să facă pasul.

„Aleg să îmi pui numele real,Claudia ! Ca nu am nimic de ascuns și sper să mă număr și eu printre oamenii ce ar putea încuraja pe altii să se reîntoarcă în țară . Este loc sub soare pentru fiecare”, a spus românca.

„Mi-a plăcut sistemul lor, totul e online, nu sunt cozi interminabile; Empatia autorităților si a oamenilor (chiar dacă stai sa te gândești, empatia lor este una din obligațiile angajaților, dar e un criteriu ce se respectă, chiar dacă după o perioadă îți dădeai seama ca ei chiar empatizau din obligație. Dar macar nu te simțeai mereu un “imigrant “), a explicat ea.

„Celor rămași ce să le recomand eu? Să pună cât mai mulți bani deoparte că îi așteaptă vremuri grele! (...) Celor ce doresc să se întoarcă, CURAJ că nu e așa de grea viața în Romania.

P.S: Dacă ne-am descurcat noi într-o țară străină, să fiți siguri că ne vom descurca fără doar și poate și în țara noastră!”, a conchis românca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net