Uite cum arată cea mai veche ie! „Din păcate, mâneca nu a mai rezistat timpului”

30 noiembrie 2023 17:06   Național

„Este o cămaşă cu broderie, din fir metalic şi din mătase naturală”. Nu este o cămaşă de fiţe, este cea mai veche ie din România, datată 1795. Numită „cămaşa de la Breţcu, Trei Scaune”, haina-comoară este vedeta noii expoziţii din seria „Art Safari”, care aduce noi exponate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Piesa centrală a expoziţiei, cămaşa populară, face parte din fondul vechi de piese al Muzeul Ţăranului Român.

„A fost achiziţionată de Alexandru Tzigara-Samurcaş, fost director al Muzeului de Artă Naţională „Carol I, din localitate Breţcu, Trei Scaune, cu informaţia luată din teren că a fost cusută în 1795. Datele sunt consemnate într-o mică etichetă cusută la gulerul piesei, ceea ce îi oferă acesteia o valoare sporită”, ne-a declarat Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român.

Realizarea iei de către meşteşugarul anonim ar pune pe gânduri orice mare creator de modă din zilele noastre.

Cămaşa este încreţită la gât în stil carpatic, cu altiţă pe umăr. Trupul este alcătuit din patru stani de pânză de bumbac, ţesută în casă în două iţe. Altiţele sunt realizate din acelaşi tip de pânză. Din păcate, mâneca nu a mai rezistat timpului, iar în zona de prindere a altiţei de mânecă se văd urmele voalului din care era alcă­tuită”, ne-a explicat muzeograful Silviu Horaţiu Ilea, cel care consideră cămaşa ca pe copilul lui.

Acesta ne dezvăluie că pe piept apare un decor specific ardelenesc, „ciupagul lucrat pe cutuliţe”.

Expoziţia este deschisă până pe 14 ianuarie

Cămaşa este un melanj între specificul cămăşilor moldoveneşti şi al celor ardeleneşti. Pentru că au trecut atâţia ani de când a fost făcută mânecile sunt păstrate separat ca nestematele de mare valoare.

„Alături de această bijuterie, cei care vor trece pragul manifestării vor vedea alte 30 de obiecte preţioase şi fragile, utilizate în meşteşugul realizării de piese vestimentare tradiţionale”, ne-a declarat Ioana Ciocan, general manager „Art Safari”.

Sunt prezentate de asemenea fotografii de epocă, ce surprind femei la lucru sau port tradiţional din diverse zone ale România, din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Expoziţia este deschisă până pe 14 ianuarie 2024, iar biletul costă 25 de lei. Pe 1 Decembrie se organizează „Night Tours” speciale, cu muzică live, artă românească şi pălincă, de la ora 20.00.

Mai multe