Un animal superb din România este amenințat cu dispariția. Mai poate fi observat doar în 10 locații din țară
Un animal superb din România este amenințat cu dispariția. Mai poate fi observat doar în 10 locații din țară. În țara noastră există trei specii de hârciogi, toate pe cale de dispariţie. Cel mai rar este hamsterul gri pitic. Totodată, și hamsterul dobrogean și hârciogul comun sunt pe lista animalelor aflate în pericol.
Specii pe cale de dispariție
De-a lungul timpului intervenția umană a dus la dispariția unor specii de animale și la situații în care specii care prezentau în trecut efective numeroase, acum să fie puternic amenințate cu dispariția. Efectele negative au impus schimbarea opticii în ceea ce privește modul de raportare la speciile de animale. Cel mai recent exemplu este hârciogul, specie care a fost mult timp considerată ,,dăunătoare”, iar acum a devenit o prioritate în programele de conservare, scrie sor.ro.
Hârciogul comun, un rozător cu o lungime a corpului de aproximativ 30 cm
Prin studierea micilor rozătoare aflăm informații captivante despre fiecare din cele trei specii de hârciogi. Începem cu hârciogul comun, specie inclusă de curând pe lista animalelor critic amenințate cu dispariția.
Cunoscut și ca grivan, cățelul pământului, cloțanul pătat sau hamster, este un rozător cu o lungime a corpului de aproximativ 30 cm, o greutate de 200-400 g, blana de culoare brun-roșcată pe spate, pe burtă complet neagră, iar pe laturile gâtului prezintă trei pete albe.
Hârciogul comun, specie protejată în România și Europa
Este faimos pentru o particularitate anatomică interesantă: sub maxilarul inferior are două formațiuni elastice ca două pungi, sacii bucali, cu ajutorul cărora își cară proviziile în vizuină. Printre recordurile de provizii adunate se numără: 34 kg de mazăre, 65 kg de cartofi, porumb și lupin, însă aceste recorduri sunt extrem de rare, iar cantitatea medie de provizii este de 2-3 kg. Comportamentul reprezintă o adaptare la condițiile climatice, acestea din urmă determinând variații ale posibilităților de hrănire.
Procentual, 80% din hrană este de origine vegetală (semințe, rădăcini, fructe sau părțile verzi ale unor plante ca lucerna, porumbul, varza, sfecla, grâul, rapița, păpădia, macul), iar restul de 20% e constituit din insecte, anelide, moluște și rozătoare mici. Un hârciog poate consuma 200–400 kg de boabe pe an, iar pe timpul iernii are nevoie de provizii de minim 1-1,5 kg. Proviziile adunate sunt consumate în perioada de hibernare, mai exact în episoadele de trezire. Acesta hibernează din octombrie până în martie și astfel reușește să reziste în perioada în care cantitatea de hrană este insuficientă și temperaturile sunt scăzute.
Hamsterul dobrogean, specie răspândită în Dobrogea
Specie de hârciog de talie medie, mai mic decât hârciogul comun, cu o lungime a corpului de aproximativ 17 cm și o greutate a corpului cuprinsă în intervalul 80-150 g. Blana este maroniu – roșcată pe spate şi albă spălăcită pe abdomen. Pe piept şi gât blana este negră, ca un guler. Este o specie solitară, cu activitatea crepusculară și nocturnă. Își sapă galeriile la adâncimea de 0,6-0,8 m, rar de 1,5 m, care au de regulă două ieșiri. Specia se găsește în pajiști, pășuni dar și în terenuri agricole, podgorii, livezi, iar dieta este similară cu a altor specii de hârciogi.
Este specie endemică în Peninsula Balcanică, azi răspândită numai în Dobrogea şi estul Bulgariei, și ocupă o suprafață redusă. Nu s-au realizat studii detaliate, pe termen lung ale populației, dar se pare că se află în declin. În anul 1995 populația din România a fost aproximată la 3000 de indivizi. Până în prezent hamsterul dobrogean a fost observat în 98 de locații din Dobrogea, însă doar 13 semnalări ale prezenței speciei s-au realizat după anul 1990. Aceste locații ocupă 31 de pătrate UTM 5 x 5 km. Amenințările sunt reprezentate de transformarea habitatului în terenuri agricole și intensificarea agriculturii.
Hamsterul gri pitic, cea mai mică specie de hamster
Hamsterul gri pitic este cea mai mică specie de hamster din Europa. Lungimea corpului este de 8-15 cm, la care se adaugă o coadă de până în 3 cm, iar greutatea corpului este cuprinsă în intervalul 25-44 g. Blana pe spate este cenușie sau cenușiu-maronie, iar pe partea ventrală este albă.
Hamsterii gri pitici au abilități excelente de a urca și de a sări, ceea ce le permite să invadeze casele și hambarele fermierilor. Aceștia se hrănesc, în general, cu cereale, dar mănâncă și insecte și melci.