Un nou cutremur în Gorj, în această dimineață! Ce magnitudine a avut

28 februarie 2023 6:40   Național

Marți dimineață, la ora 5:55, a avut loc un nou cutremur în Oltenia, județul Gorj, la o adâncime de doar 9 kilometri, arată datele transmise de  Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Conform INFGP, seismul de marți dimineață a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 104 km nord-vest de Craiova, 108 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 183 km sud-est de Arad, 185 km sud de Cluj-Napoca, 201 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 218 km est de Zemun şi 224 km nord-est de Nis.

Tot mai multe cutremure au loc în Gorj

În ultima vreme, au tot avut loc cutremure în această zonă. Cel mai semnificativ seism din regiunea Olteniei s-a produs pe 14 februarie anul acesta și a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, fiind resimțit în mai multe zone. Cu doar o zi înainte, tot în zona Olteniei, a avut loc un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 16,5 kilometri. 

În perioada 13-21 februarie, seismologii au făcut o analiză și au arătat că, în decurs de o săptămână, în județul Gorj au avut loc 800 de replici - cele mai multe cu magnitudini foarte mici. 

Specialiștii în seismologie au fost surprinși de faptul că cele mai recente cutremure din România au avut loc în Oltenia, în județul Gorj, având în vedere faptul că zona respectivă nu este considerată vulnerabilă din acest punct de vedere.

Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia, a precizat pentru adevărul.ro că problema cutremurelor ar putea fi urmată de eruperea unui vulcan.

Desigur, spre deosebire de Islanda, România nu este o țară cu vulcani activi, aceștia fiind stinși în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Cu toate acestea, specialistul a detaliat ce s-ar putea întâmpla, în cazul în care un asemenea scenariu s-ar putea adeveri.

„De regulă, unde sunt cutremure sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere, cel puțin în zona circum-Pacifică este o relație destul de clară între cele două fenomene”, a explicat Manea.  

Mai multe