Un român, dezamăgit după ce a cumpărat 15 sticle de vin de la marginea străzii. Ce descoperire a făcut: „Nu am înțeles de ce făcea asta”

7 octombrie 2024 10:07   Național

Un român, pasionat de vinuri, a avut o experiență neplăcută după ce a cumpărat 15 sticle de vin de la diverși comercianți ambulanți, pe drumul dintre Valea Călugărească și Focșani. Cezar Ioan, expert în vinuri și organizator de evenimente gastronomice, a dorit să facă un experiment personal pentru a testa calitatea vinurilor vândute „la marginea drumului”. Concluziile trase au fost dezamăgitoare: doar unul dintre vinuri s-a apropiat de ceea ce fusese promis de vânzător.

Eu am cumpărat odată 15 vinuri de pe Valea Călugărească până la Focșani, de la marginea drumului. Din 15 vinuri, unul singur era apropiat de ceea ce spunea vânzătorul. Celelalte nu corespundeau nici ca nivel de alcool, nici ca soi, nici categoria de zahăr", a spus acesta.

Vinurile de la micii producători nu sunt mereu naturale și sănătoase

Ioan a menționat că, deși în mentalitatea colectivă persistă ideea că vinurile de la micii producători sunt mai „naturale” sau mai „sănătoase”, realitatea este diferită. „Vinul de țară”, vândut de comercianți neautorizați, nu este întotdeauna de calitate, iar standardele de producție și depozitare sunt neclare sau inexistente. Un alt detaliu care i-a atras atenția a fost comportamentul unui comerciant care, înainte de a intra în magazia sa, bătea cu bastonul în ușă, aparent pentru a speria șobolanii. Această observație a ridicat și mai multe semne de întrebare legate de condițiile în care vinurile sunt păstrate.

 Vinul cumpărat de la marginea drumului poate fi „doar o poșircă”

Cezar Ioan a concluzionat că vinul cumpărat de la marginea drumului poate fi „doar o poșircă” și a subliniat importanța verificării și controlului calității pentru a evita astfel de dezamăgiri. De asemenea, a menționat că mulți dintre strugurii vânduți în zonele renumite pentru vinurile „de țară” sunt, de fapt, importați, ceea ce adâncește problema lipsei de transparență în industria vinului neoficial.

  „Această tendință, de a cumpăra astfel de vinuri, scade, pe măsură ce oamenii, în general cei care au peste 50 de ani, ies din zona de consum. Însă, mulți oameni confundă în continuare ‘bio’, ‘sănătos’, cu ‘vinul de țară’. În multe cazuri, nu în toate, este doar o poșircă”, a declarat consumatorul de vinuri", a concluzionat Cezar Ioan.

Mai multe