Una dintre cele mai mari fabrici din țară, care a contribuit semnificativ la economia locală și națională, o ruină. Aici lucrat mii de persoane și era un adevărat simbol al industriei textile din perioada Ceaușistă

20 noiembrie 2024 8:25   Național

Cândva, era una dintre cele mai mari fabrici din România, dar astăzi, tot mai puțini băimăreni își amintesc că ar fi existat cândva în orașul lor un astfel de loc. Este vorba despre Maratex, o fabrică care s-a închis la scurt timp după Revoluție.

Cu ani în urmă, întregul Complex Textil din Baia Mare avea o capacitate de producție uriașă, iar anual, el aducea o contribuție importantă la economia României. La începutul anilor 1970, fabrica de țesături Maratex s-a deschis deoarece autoritățile de la acea vreme doreau să ofere mai multe locuri de muncă femeilor.

În timp ce bărbații din Baia Mare lucrau într-un număr foarte mare în industria minieră, cât și în cea de prelucrare a minereurilor, autoritățile au observat că nu existau oportunități economice pentru femeile din oraș, motiv pentru care s-a deschis, în 1972, Maratex, cât și, chiar alături, Filatura.

La Maratex lucrau 7.000 de oameni

La această fabrică lucrau deja 7.000 de persoane, cele mai multe angajate fiind tinere care tocmai absolviseră un liceu de profil. Iar astăzi, multe dintre fostele angajate ale fabricii încă își mai amintesc de anii petrecuți la Maratex.

„Dacă se rupea un fir din țesătură, mașina se oprea automat. Muncitoarea trebuia să caute firul rupt, să-l lege și să repornească mașina de țesut. Pare greu, dacă te gândești că erau mii de fire, dar era o tehnologie relativ simplă, eficientă și nu era greu”, povestea o fostă angajată a fabricii, potrivit adevarul.ro.

Ea a mai spus că femeile erau plătite în funcție de realizările pe care le aveau, iar mai ales în ultimii ani ai comunismului erau adesea întreruperi de electricitate. În plus, angajatele nu aveau pauze de masă, dar atunci când cădea curentul, munca putea fi oprită de la câteva minute, la ore întregi.

Ce s-a întâmplat cu Maratex

După Revoluția din 1989, Maratex a început să se confrunte cu tot mai multe probleme financiare. În timp, numărul angajaților a scăzut, iar în 2007 fabrica și-a pierdut și ultimii 12 angajați.

Astăzi, Maratex este un capitol din istoria industriei Românești despre care tot mai puțini oameni își amintesc. Însă, cândva, aici lucrau  mii de persoane, iar fabrica era un punct important pe harta industrială a țării.

Mai multe