Va fi sau nu uniforma școlară obligatorie? Răspunsul noului ministru al Educației

13 octombrie 2022 20:48   Național
Ultima actualizare:

În mandatul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fusese readusă în discuție obligativitatea purtării uniformei școlare. Cum instituția are un nou ministru, Ligia Deca a comentat această măsură.

Uniformele școlare, un subiect sensibil, în mediile vulnerabile

Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat", a declarat ministra Educației, Ligia Deca, la o conferinţă de presă, citată de Agerpres.

Citește și: Ce gustări sănătoase ar trebui să conțină pachetul de școală!

În luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că e posibil ca elevii din România să revină la uniformele obligatorii atunci când merg la școală. La vremea aceea, Cîmpeanu a spus că și-ar dori ca uniforma școlară să fie diferită, în fiecare unitate de învățământ.

Înainte de Revoluția din 1989 și chiar și într-o perioadă de la începutul anilor 90, școlile din România încă impuneau uniformele și chiar numărul matricol. Într-un chenar, cusut pe uniformă, precum o cocardă, elevii aveau trecut numele sau numărul unității de învățămât unde erau înscriși și numărul matricol, după care puteau fi identificați.

Vezi și: Dinți sănătoși: cum își pot păstra copiii dantura curată la școală sau grădiniță?

Ulterior, la finalul anilor 90, anumite școli generale sau licee încă mai păstrau un cod vestimentar. Erau preferate combinațiile de pantalon sau fustă de culoare neagră și bluză albă. 

Uniforma a fost menținută în anumite unități private de învățământ, cea din sistemul de stat nefiind agreată, la un moment dat. S-a decis că uniforma încalcă un drept elementar al liberei exprimări, elevii având nevoie să se îmbrace, într-o manieră decentă.

Nu rata nici: Trei eleve, internate după ce au consumat droguri într-o școală de elită din București

Mai mult, în foarte multe zone ale țării, în special în localitățile cu populație dezavantajată și vulnerabilă, părinții fără posibilități nu aveau resursele financiare necesare pentru a le asigura copiilor haie făcute pe comandă sau articole vestimentare în ton cu cerințele.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.  

Mai multe