Valoarea punctului de pensie crește, de la 1 ianuarie. La ce sumă se va ajunge, până la urmă
Din 2024, salariile, pensiile și alocațiile din România vor fi ajustate în funcție de inflația anului fiscal precedent. Aceasta include și actualizarea valorii punctului de pensie.
Pensiile și alocațiile vor începe să crească din ianuarie, în timp ce salariul minim va fi majorat din luna iulie. Acest lucru se va face pe baza ratei inflației pentru anul fiscal anterior, care a fost de 13,8%.
Prin urmare, pensiile vor crește, de asemenea, cu 13,8%. Spre exemplu, valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei.
Noile modificări ale legii pensiilor includ:
- O formulă de calcul reînnoită, ce se bazează pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, conform principiului contributivității;
- Stabilirea vârstei de pensionare standard la 65 de ani pentru ambele sexe;
- Un stagiu minim de cotizare de 15 ani și unul complet de 35 de ani;
- Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu de cotizare în condiții de muncă speciale sau deosebite, pentru persoanele cu handicap, sau pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare;
- Recompensarea cu puncte suplimentare a stagiului de cotizare de peste 25 de ani;
- Normalizarea condițiilor de muncă speciale și deosebite până în 2035;
- Beneficii pentru mame, care permit pensionarea anticipată cu până la șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, cu o reducere maximă de trei ani și jumătate;
- Includerea în calculul pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au achitat contribuții.
Care este formula de calcul a noii legii pensiei
Formula de calcul a pensiei conform noii legi este: Pensia = VPR x Numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) este de 81 de lei.
Numărul total de puncte va fi alcătuit din puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.
Punctele necontributive sunt calculate pentru perioade precum armata, șomajul sau facultatea (0,25 puncte pentru fiecare an), în timp ce punctele de contributivitate se referă la anii de contribuție la sistemul de pensii, cu un punct pentru fiecare an.