Cu cât vor fi impozitate pensile de la 1 ianuarie. Cine sunt seniorii care vor rămâne cu pensia completă

Impozitarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024 va varia în funcție de suma pensiei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei nu vor plăti impozit pe venit. În schimb, cei care depășesc acest prag vor fi supuși unui impozit progresiv.

De la 1 ianuarie 2024, nu toate pensiile vor fi impozitate / foto: Pixabay
De la 1 ianuarie 2024, nu toate pensiile vor fi impozitate / foto: Pixabay

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că începând cu săptămâna trecută s-au tipărit noile cupoane de pensii și că în 2024 toate pensiile vor crește.

Cine sunt pensionarii care vor fi impozitați

Conform informațiilor guvernamentale, pensionarii cu venituri mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este detaliată astfel, începând cu 1 ianuarie 2024.

  • Un impozit de 10% pentru suma sub sau egală cu câștigul salarial mediu net, evaluat la 4.500 lei. Acest lucru înseamnă că pentru pensiile între 2.000 și 4.500 de lei net se va aplica un impozit de 10% pe diferența dintre pensia respectivă și 2.000 de lei.

De exemplu: o pensie de 3.000 de lei va fi impozitată cu 10% din diferența dintre 3.000 lei și 2.000 lei, rezultând un impozit de 100 lei.

  • 15% pentru suma situată între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale;
  • 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Exemplu pentru un pensionar cu 35 de ani de muncă

Un caz prezentat de Newsweek se referă la un pensionar cu 35 de ani de muncă, care a calculat pensia pe care o va primi la recalcularea din 1 septembrie.

Pensionarul primește 2.000 de lei pensie și continuă să lucreze după pensionare. La recalculare, suma estimată este de 4.700 de lei brut sau 4.400 de lei net. Se reamintește că impozitul de 10% se aplică doar peste suma de 2.000 de lei la pensie.

După deducerea impozitului, pensia netă ajunge la 4.600 de lei.

În ceea ce privește schimbările majore aduse de noua lege a pensiilor din septembrie 2024, se introduce o nouă formulă de calcul: VPR x Numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei conform noii legi a pensiilor.

Această formulă implică diferite categorii de puncte cum ar fi cele de contributivitate, stabilitate sau perioade asimilate și necontributive.

Mai există și alte schimbări importante precum egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați pentru anumite perioade viitoare și eliminarea pensiei anticipate fără penalizări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net