Vești bune pentru o parte dintre seniori. Le cresc pensiile cu 70%. Modificările intră în vigoare săptămâna viitoare.

Într-un anunț recent făcut de Casa Națională de Pensii, se aduc vești bune pentru o categorie distinctă de pensionari din România, care vor beneficia de majorări semnificative ale pensiilor începând cu anul viitor. Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a dezvăluit că aceste modificări vor intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare și vor aduce o majorare generală de 13,8% pentru toți pensionarii sistemului public de pensii.

Unora dintre pensionari le vor crește veniturile cu 70%. Foto: arhiva.
Unora dintre pensionari le vor crește veniturile cu 70%. Foto: arhiva.

Majorări de peste 70% pentru unele categorii de pensionari

O veste surprinzătoare este că, începând cu luna septembrie a anului viitor, unele categorii de pensionari vor înregistra majorări de peste 70%, conform noii formule de calcul bazată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar. Recalcularea pensiilor va fi implementată după finalizarea digitalizării dosarelor de pensie, care a atins peste 95%, conform declarațiilor șefului CNPP.

Directorul Daniel Baciu a prezentat un exemplu concret: "Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față, are o pensie în plată de 2.257 de lei. La data de 1 ianuarie 2024, când avem acea indexare de 13,8%, pensia va fi majorată de la 2.257 de lei la 2.569 de lei. Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 de lei, care în acest caz reprezintă o creștere de 71,6% față de prezent".

Impactul majorărilor și avertismentele analiștilor

Cu toate aceste vești îmbucurătoare, analiștii economici avertizează că majorările ar putea fi rapid absorbite de creșterile de prețuri. Cu inflația prognozată să continue să crească în 2024, se pune sub semnul întrebării puterea de cumpărare a pensionarilor, mai ales a celor cu venituri mai mici.

Adrian Negrescu, analist financiar, a declarat: "Faptul că se temporează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Iar cei mai afectați de această situație sunt pensionarii care au pensii undeva până în 1.000-2.000 de lei".

Pensionarii intervievați au exprimat și ei îngrijorări cu privire la necesitatea unei reduceri semnificative a prețurilor pentru a se menține echilibrul economic și de a se asigura că majorările de pensii aduc un real beneficiu în viața de zi cu zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net