Vești bune! Cine sunt românii care vor primi de două ori mai mulți bani la pensie

9 noiembrie 2023 8:37   Național

Noua lege a pensiilor, susține Guvernul Ciolacu, va rezolva inechităţile din sistem. Unii dintre românii cu pensii mici vor avea parte de o dublare a sumei.

Potrivit reprezentanților Guvernului, trei milioane de oameni vor avea pensii mai mari, în medie, cu 40% din 2024. Pentru ei, pensiile se vor majora de două ori, în ianuarie şi în septembrie, conform noii legi scrise la Ministerul Muncii.

În România există aproape 5 milioane de pensionari. Toți vor primi, în ianuarie 2024, o majorare a venitului cu aproape 14%, adică o indexare cu rata inflației.

Mai mult de jumătate dintre ei, adică 3 milioane de pensionari, vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creşterea va fi în medie de 40%.

„Vor creşte semnificativ, plecând de la cele trei elemente care formează punctul de pensie şi anume punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Cine va avea pensia dublată din 2024

Potrivit a3, de exemplu, o femeie, care a lucrat cel puțin 35 de ani ca vânzătoare şi a ieşit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei.

Totodată, un bărbat care are stagiul complet de cotizare şi are acum o pensie de puţin peste 900 de lei va primi din septembrie o majorare cu aproape 90% a venitului. Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri.

„Acele venituri nepermanente - care era principala formă de remunerare înainte de 1989 la prime, la al treisprezecelea salariu şi la celelalte sporuri - vor fi luate în calcul în legislaţia nouă la calculul pensiei, cu condiţia să se fi achitat contribuţiile de asigurări sociale", a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Mai multe