Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II o persoană cu salariul mediu, în momentul pensionării. Calcule precise

De 15 ani a fost înființat sistemul de pensii private obligatorii Pilon II din România, reprezentat acum de şapte fonduri de pensii la care 8 milioane de români contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar. Specialiștii au făcut un calcul cu suma pe care poate să o primescă, la momentul pensionării, un român care a avut un salariu mediu.  

Calcule cu privire la Pilonul II de Pensii Foto: Pixabay.com
Calcule cu privire la Pilonul II de Pensii Foto: Pixabay.com

Ce se întâmplă dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii privat

Contribuţia este obligatorie pentru salariaţii până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizaţi în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente în piață, scrie Observatornews.ro

Cred că ar trebui să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni. Dacă vrem să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plăteşte un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0", a declarat președintele Asociației pentru pensiile administrate privat.

Cotizație român cu salariu mediu

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani are acum în cont aproximativ 48 000 de lei. Banii se pot primi doar după ieşirea la pensie, integral sau în tranşe lunare.

Ce arată statisticile

Din primăvara lui 2008 încoace, activele fondurilor de pensii Pilon II au ajuns la maximul istoric de 107,7 mld. lei (21,6 mld. euro) pe fondul viramentelor lunare şi în contextul randamentelor obţinute de administratorii de pensii.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Pensilor Private (APAPR) Pilonul II a colectat în aceşti 15 ani contribuţii de 84,2 mld. lei şi a realizat plăţi totale de 1,4 mld. lei către circa 108.000 beneficiari – participanţi şi moştenitori.

De la lansarea sistemului şi până în prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,38% pentru aceeaşi perioadă. În termeni monetari, câştigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro).

Care sunt cei șapte administratori 

Pilonul II este reprezentat în România de şapte administratori: NN Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii Private, Generali Pensii Private, Aegon, BCR Pensii şi BRD Pensii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net