Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Ce schimbări îi vizează
Proprietarii de terenuri din țara noastră trebuie să fie atenți la schimbările anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Potrivit APIA, mai multe suprafețe vor fi excluse de la plata subvenției.
Schimbările anunțate de APIA
APIA nu acordă anul acesta plăți pentru terenurile care depășesc suprafața maximă eligibilă a blocului fizic. Potrivit agenției, nu sunt incluse în hectarul eligibil mai multe tipuri de suprafețe.
Este vorba despre următoarele: suprafețele compacte sau însumate mai mari de 100 de metri pătrați care nu sunt utilizate pentru activități agricole, cum ar fi cele ocupate de vegetație forestieră, iazurile naturale permanente, cu excepția suprafețelor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. c) și d) din Hotărârea 1.571/2022 și a drumurilor/aleilor de exploatare din interiorul suprafeței parcelei agricole, inclusiv din sere și solarii cu lățimea de maximum 2,5 m inclusiv; drumurile/aleile de exploatare din interiorul suprafeței parcelei agricole, inclusiv din sere și solarii a căror lățime este mai mare de 2,5 m.
Trebuie menționat că suprafața de teren ocupată de orice tip de construcție, indiferent de mărime, nu este eligibilă la plată. Sunt exceptate suprafețele de teren ocupate cu sere și solarii. La rândul lor, terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plățile pe suprafață.
Care suprafețe nu sunt eligibile la plată
De asemenea, nu sunt eligibile la plată mai multe suprafețe. Este vorba despre următoarele: suprafețele agricole pe care se constată că în urma controalelor administrative sau controalelor la fața locului, inclusiv cele pentru actualizarea blocurilor fizic, nu s-a desfășurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027; suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale sau din rezervații ale biosferei și amenajările peisagistice, spre exemplu Rezervația Biosferei „Delta Dunării“, Parcul Național Munții Rodnei.
Sunt eligibile la plată suprafețele agricole situate în zonele de protecție integrală și zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naționale și naturale pe care se pot desfășura activități agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerințele pentru măsurile de sprijin direct.