Vine marea criză, cu sărăcie şi tăieri de salarii? „Grecii și acum încă plătesc pentru erori similare”

24 septembrie 2024 15:58   Național

Economia globală e în pragul colapsului, asemănător cu cel din anii 1920-1930, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, potrivit Financial Times.

Consultat de redactorii „Adevărul”, profesorul Cristian Păun spune că avertismentul Christinei Lagarde este unul mai mult decât serios şi că nu este vorba de exagerări.

Marea parte din probleme sunt generate şi acum de politica monetară greşită, mai spune profesorul de la ASE.

Mai mult, la fel ca la începutul secolului trecut, la nivel global poate fi remarcată o nouă explozie a populismului, coroborat cu un naţionalism radical, observă Cristian Păun.

În acest context, România este printre cele mai vulnerabile state.

Zilele trecute, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a recunoscut în premieră, la Digi 24, că din 2025 vom avea taxe şi impozite mai mari.

Asta după ce în nenumărate alte dăţi, Boloş, dar şi alţi politicieni importanţi au negat că există planuri pentru creşterea taxelor.

Taxe care deja, susţin mulţi experţi, atârnă ca un bir tot mai greu de suportat pentru mediul economic privat şi pentru populaţie.

„Ca să-l parafrazez pe domnul Boloş, gura păcătosului adevăr grăieşte. Mă mir că a avut curajul să facă treaba aceasta, pentru că într-adevăr ce va veni după alegeri va fi destul de complicat. N-ai cum să acoperi tot acest noian de măsuri populiste fără o creştere de fiscalitate şi din păcate această creştere de fiscalitate nu va fi suficientă”, avertizează Păun.

Situaţia ar putea deveni tot mai dramatică şi nu ar fi exclus să se întâmple la fel ca în anul 2010, când Guvernul Boc a decis să taie pensiile şi salariile bugetarilor şi a crescut TVA.

„Vor exista din păcate tăieri, foarte multe tăieri. Vor fi făcute toate foarte probabil în disperare sau cu foarte mult iz politic în spate, adică pleacă acasă doar cine trebuie să plece acasă, nu cel care-i competent. Nu vom vedea reforme în continuare, nu vom vedea lucruri care să modernizeze cu adevărat România. În schimb vom vedea în continuare aceeaşi politizare, poate chiar mai acerbă, a instituţiilor statului şi continuarea acestui proiect care a început de ceva vreme, de legare de glie, de legare de tătuc, de legare de stat, a mediului privat”, mai spune el pentru „Adevărul”.

Falimentele se vor înmulţi, iar tot mai multe firme mici şi mijlocii vor fi nevoite să intre în programe dirijate de stat, dar sortite eşecului prin modul în care sunt gândite.

Mai multe