Voluntar ISU, la Vama Siret: «Am plâns de mai multe ori»
Scene dureroase și emoționante la granițele României cu Ucraina. Nu doar refugiații fugiți din calea războiului sunt cu ochii în lacrimi, ci și românii care le sar în ajutor. Bogdan Oprea, voluntar ISU, a ajuns luni seara la Vama Siret. După un drum lung și obositor, din București, după ce noaptea precedentă dormise doar 3 ore, fostul jurnalist mărturisește că primele ore petrecute la frontieră au fost cele mai grele.
Cel mai mult l-a marcat plânsul copiilor în miez de noapte
„Am plâns de mai multe ori, ascuns sub masca de protecție. Plâng și acum, când scriu aceste rânduri. Am văzut în multe momente lacrimi în ochi și la ceilalți colegi voluntari și pompieri, dintre care unii sunt aici de mai multe zile. Așa am înțeles că nu te poți obișnui cu tragedia”, a scris marți pe Facebook Bogdan Oprea.
A fost martorul unor scene cutremurătoare. Cel mai mult l-a marcat plânsetul copiilor obosiți, speriați, înghețați. „În frigul tăios de afară, la ore adânci în noapte, plânsetul lor este cel mai cumplit lucru pe care-l poți auzi vreodată. Nu mi-l voi putea scoate din minte întreaga viață. Niciodată! Nu există pedeapsă suficient de dură pentru cei care produc această suferință, niciun animal de pe fața pământului nu este capabil să producă o astfel de durere unui copil din specia lui”.
S-au tras focuri de armă la graniță
Timp de o noapte a distribuit scutece și produse de igienă. Unei femei de 35 de ani nu-i vine să creadă că primește așa ceva gratis. Izbucnește în plâns. Mama ei sau soacra s-a apropiat și ea de voluntarul ISU. Își ascundea tristețea, căci nu-și permite să nu fie puternică, dar și ei i se văd lacrimile din ochi.
„Nu pot merge să dorm, deși frigul devine dureros. Cum să închid ochii, când la câteva sute de metri de mine sunt copii care au petrecut încă o noapte într-un ger năprasnic, sub cerul liber?! Ieri-seară, disperarea oamenilor de a se salva din calea războiului și a morții s-a lăsat cu focuri de armă de avertizare din partea grănicerilor. Cum poți să-ți liniștești copilul într-un astfel de moment? Ce poți să-i spui, ca mamă, ca să-i oprești plânsul? Ce-i spui când întreabă unde este tatăl lui și când îl va putea strânge în brațe din nou? Ce?”, mai scrie Bogdan Oprea.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram