Vrei un salariu de 10.000 de lei pe lună? Unde te poți angaja

17 ianuarie 2022 9:03   Național

Să ai un salariu de 10.000 pe lei pe lună este un vis frumos pentru cei mai mulți dintre români. Dar să nu crezi că dacă tu ești plătit cu minimum pe economie și tragi de bani de la o lună la alta, nu există și salarii mari. Sau extrem de mari. 

Poate o duci prost cu banii. Poate sunt zile când nu ai ce pune pe masă. Sau îți drămuiești banii ca să-ți ajungă de mâncare, rate, facturi și medicamente. Poate că lucrezi pe bani puțini și suporți această umilință zi de zi. Nu vrem să punem sare pe rană, dar există români care sunt plătiți regește și poate nici nu au facultatea terminată. Existăm în România o categorie profesională care este extrem de căutată și foarte bine plătită. Este vorba despre profesioniștii din IT care ocupă posturi cheie în acest domeniu și care au salarii și de 10.000 de lei.

Deficit uriaș de profesioniști în IT

Din păcate, aceștia lipsesc cu desăvârșire. De exemplu, în 2019,  în România exista un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, dar acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. „În Europa se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025″, a spus Anca Giurca, într-un interviu pentru Economica.

Aceasta explică faptul că motivele ţin de dimensiunea paletei de talent, estimată la aproximativ 160.000, faţă de nevoile companiilor de a recruta. În piaţa IT, aproape toate rolurile sunt greu de închis, pentru că este o piaţă foarte competitivă. Conform unui sondaj realizat de Loginro în rîândul companiilor din tech, se disting totuşi câteva roluri mai greu de recrutat.

Care sunt cele mai căutate joburi în IT

Iată care sunt cele mai căutate profiluri IT pentru care nu se găsesc suficienţi candidati pe piaţa românească:

Full stack Developers, Backend Developers, Architects, DevOps, Frontend Developers, Big Data, Data scientists, Mobile Developers, Quality Assurance, Business Analysts, Project Managers, Sales, presales, business developers.

Având în vedere oferta salarială şi/sau beneficiile care vin contraofertei angajatorilor, Ana Giurca spune că în ultima analiză pe care au făcut-o în IT, oamenii cer un premium salarial de 27%, în medie, atunci când sunt într-un proces de recrutare.

„Pe de altă parte, atunci când analizăm creşterile salariale efective la schimbarea jobului, avem o creştere de aproximativ 16%, în medie, pe industrie, iar programatorii obţin undeva la 18% în plus”, a adăgat aceasta.

Mai multe