Panică în Gorj. Două cutremure au lovit la distanță de 20 de minute. Ce magnitudine au avut

21 august 2023 6:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Două cutremure au avut loc în apropiere de orașul Târgu Jiu. Primul a avut loc la o jumătate de oră după miezul nopții și a scos lumea din casă. Magnitudinea seismului a fost de 4,6 grade. Cel de-al doilea cutremur a avut loc la 20 de minute distanță, mult mai mic, dar tot de suprafață.

Un cutremur cu magnitudine 4,6 s-a produs luni noaptea în judeţul Gorj. Seismul a avut loc la ora 00:39:29, la o adâncime de 10 km.

Cele mai apropiate orașe au fost următoarele: Târgu Jiu (10 km nord), Hunedoara (73 de km sud-est), Drobeta-Turnu Severin (76 de km nord-est), Râmnicu Vâlcea (84 de km vest), Deva (87 de km sud), Sibiu (98 de km sud-vest).

Mișcarea tectonică a fost resimțită de oameni și mulți au ieșit panicați din locuințe. Pe rețelele sociale au apărut multe mesaje prin care gorjenii anunțau mișcarea tectonică. Inclsuiv în Craiova a fost resimțit cutremurul de la miezul nopții. 

Mai multe imagini postate pe facebook arată cum obiectele se mișcă. 

După 20 de minute, în aceeaşi zonă, a avut loc un cutremur cu magnitudine 2,6, la adâncimea de 14,4 km.

Iată distanțele noului seism față de principalele orașe din regiune:

Târgu Jiu (12 km nord), Hunedoara (72 de km sud-est), Drobeta-Turnu Severin (77 de km nord-est), Râmnicu Vâlcea (85 de km vest), Deva (85 de km sud), Sibiu (97 de km sud-vest).

Mii de cutremure în Gorj

În 13 februarie 2023, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudine 5.7, urmat de cel puțin 480 de replici, cea mai mare cu o magnitudine de 4,4.

De atunci judeţul a fost zguduit de un număr impresionant de cutremure, de ordinul miilor, de magnitudine mai mică.

În decurs de două luni specialiștii au spus că în zona județului Gorj s-au înregistrat peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

Mai multe