Pomohaci are o mănăstire de maici. Ce spun reprezentanții BOR
În 2017, Cristian Pomohaci (54 de ani) era să fie implicat într-u, scandal monstru! Asta după ce, se afla, în acea perioadă, despre preotul – cântăreț că ar fi abuzat sexual mai mulți tineri de-a lungul a trei ani, în perioada 2001 – 2004.
De asemenea, pe lângă acele înregistrări, s-a mai găsit în agenda artistului de muzică populară mai multe nume de copii din corul Bisericii, trecute cu anumite descrieri: „Marian – care mi-a tras cu ochiul”, „Dan Ovidiu – insistentul cu cercel în ureche”, „Bogdan – cu cercei în urechi, frumos”. Astfel că, după cele întâmplate, acesta nu a mai avut voie să slujească în Biserică. Însă, chiar și așa, Pomohaci nu s-a lăsat cu una cu două, iar acum are propria mănăstire în județul Mureș.
O discuție înregistrată, de un tânăr de 17 ani, în care Cristian Pomohaci îi făcea avansuri sexuale, l-a pus la pământ, în 2017, pe preotul - cântăreț. Așa că, de când nu mai poate sluji în casa Domnului, artistul de muzică populară nu a renunțat să se întâlnească cu credincioșii săi, mai ales că de un an are și propria lui mănăstire de maici.
„Îl caută foarte multă lumea în continuare să îi ceară sfaturi, să stea de vorbă cu el. El acum are o mănăstire în Mureș, mai exact în comuna Ernei. Este mănăstirea lui și se numește mănăstirea Sântul Nicolae. El la final de săptămână ajunge acolo și se întâlnește cu lumea”, a spus pentru Click!, Mariana Mirea.
Interzis prin lege
Contactat de Click!, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, ne-a dezvăluit faptul că, Cristian Pomohaci, nu are dreptul de a avea acea mănăstire:
„Domnul Pomohaci este caterisit, deci nu mai are dreptul să slujească. El poate fi doar ctitor, adică o persoană civilă care donează bani pentru ridicarea unei mănăstiri”.
De asemenea și reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iuliei ne-au spus același lucru.
„Privind punctul de vedere al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iuliei referitor la așa-zisa „mănăstire” pe care domnul Cristian Pomohaci ar fi ridicat-o sau ar fi organizat-o, precum și la dreptul domniei sale de a iniția un astfel de demers, vă aducem la cunoștință faptul că potrivit „Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”: „Mănăstirea este o comunitate de călugări sau călugărițe care s-au hotărât în mod liber să-și ducă viața în înfrânare, sărăcie de bună voie și ascultare” - cf. art. 74, alin. (1) și „Mănăstirea depinde direct de Chiriarhul locului (arhiepiscop sau episcop s.n.), care este conducătorul ei canonic” cf. art. 74, alin. (4). De asemenea, înființarea mănăstirilor și a schiturilor se aprobă de către Sinodul mitropolitan, la propunerea chiriarhilor, iar starețul (conducătorul mănăstirii) este numit direct de Chiriarh, dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă viețuire în mănăstire. Prin urmare, domnul Cristian Pomohaci, nu are dreptul canonic și bisericesc de a înființa un așezământ monahal (mănăstire sau schit)”, a spus pentru Click! Oliviu Botoi, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Avere de peste 1,5 milioane euro
În urma celor petrecute în anul 2017, s-a aflat faptul că preotul-cântăreț, așa cum i se spunea lui Cristian Pomohaci, făcuse o avere frumușică: avea 40 de imobile, dintre care 25 de apartamente: în Cluj Napoca, Sibiu, Baia Mare, Târgu Mureş , dar și 9 terenuri și construcții. Totul evaluat la peste 7 milioane de lei, echivalentul a aproape 1,5 milioane de euro.