Alimente care scad acidul uric. De ce este important să le consumi
Dincolo de tratamentul adecvat, alimentaţia joacă un rol important în reglarea nivelului de acid uric din organism şi în prevenirea sau tratarea afecţiunilor asociate cu hiperuricemia. Uite ce să incluzi în meniu.
Merele
Merele conţin acid malic, care are capacitatea de a neutraliza acidul uric din sânge, eliminând astfel efectele nocive ale acestuia. Totodată, ele scad acidul uric şi prin prisma faptului că favorizează absorbţia acestuia din sânge.
Bananele
Dincolo de faptul că au un conţinut scăzut de purine, care nu generează o cantitate mare de acid uric, bananele favorizează şi eliminarea acestuia prin urină. Mai mult, datorită conţinutului ridicat de potasiu, previn formarea cristalelor care duc la apariţia pietrelor la rinichi.
Iaurtul
Acest aliment conţine probiotice care ajută la menţinerea unei flore intestinale sănătoase şi la reducerea absorbţiei de purine din alimente. Şi laptele bătut sau chefirul sunt bogate în probiotice, ceea ce duce la scăderea acidului uric.
Sparanghelul
Principalele atuuri sunt conţinutul ridicat de apă, fibre, vitamina K şi acid folic, care îl transformă într-un aliment cu efect diuretic şi detoxifiant. Poate fi considerat şi aliment care scade acidul uric, facilitând filtrarea acestuia şi eliminarea sa prin urină.
Ţelina
Ţelina e recunoscută pentru efectul său diuretic şi antiinflamator, la care se adaugă şi un conţinut redus de purine. Astfel, scade acidul uric, favorizând eliminarea acestuia din organism şi calmând totodată inflamaţiile provocate de gută.
Cireşele
Culoarea roşie a cireşelor e dată de nişte pigmenţi denumiţi antocianine, care au şi un puternic efect antioxidant şi detoxifiant. Se mai adaugă şi aportul important de vitamina C, care ameliorează simptomele gutei, conform slabsaugras.ro.
Morcovii
Prin proprietăţile alcaline, morcovii ajută la creşterea pH-ului din sânge, şi prin aceasta, la scăderea nivelului de aciditate. În acelaşi timp, betacarotenul din componenţa lor are efect antioxidant, protejând celulele de efectele nocive ale acidului uric.
Lămâile
Lămâile stimulează sistemul imunitar şi previn astfel apariţia infecţiilor asociate cu guta. În acelaşi timp, pot fi considerate alimente care scad acidul uric şi datorită efectului alcalin, care neutralizează acest produs rezidual.