Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu

14 decembrie 2024 12:50   Sănătate
Ultima actualizare:

O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital Cancer Institute au analizat mostre tumorale pentru a înțelege rolul moleculelor inflamatorii în progresia bolii. Rezultatele sugerează că o alimentație echilibrată, bogată în alimente naturale precum frunzele verzi și peștele, poate ajuta la prevenirea și tratarea acestei afecțiuni, scrie Business Insider.

Alimentele ultraprocesate și riscul de cancer de colon: Ce spune știința

Cancerul de colon este o problemă tot mai frecventă, în special în rândul persoanelor tinere, iar cercetătorii au identificat un posibil vinovat: alimentele ultraprocesate.

Un studiu publicat recent în revista Gut evidențiază legătura dintre compușii inflamatori din dietele bogate în astfel de alimente și dezvoltarea tumorilor. Cercetarea a fost realizată pe mai mult de 100 de mostre de tumori, comparate cu țesuturi sănătoase.

Echipa de cercetare a descoperit că tumorile conțineau un nivel ridicat de lipide bioactive – molecule care pot intensifica inflamația în organism.

Această inflamație cronică, cauzată de chipsuri, deserturi ambalate, cârnați sau carbohidrați rafinați, pare să alimenteze progresia tumorilor, în timp ce țesuturile tumorale sunt lipsite de moleculele asociate cu reducerea inflamației și vindecarea.

Profesorul Ganesh Halade, coautor al studiului, subliniază că „moleculele provenite din alimentele procesate dezechilibrează sistemul imunitar și generează inflamații cronice.”

Ce alimente sunt recomandate în lupta cu boala

Privirea din interior asupra tumorilor ar putea oferi oamenilor de știință instrumentele necesare pentru a lupta împotriva cancerului prin încercarea de a echilibra răspunsul imunitar al organismului, încetinind sau oprind creșterea tumorilor prin reducerea compușilor inflamatori și stimularea celor sănătoși.

O sursă a acestor tipuri de molecule este dieta cu alimente precum frunzele verzi și fructele de mare bogate în acizi grași omega-3.

„Dacă moleculele provin din produse alimentare procesate, ele dezechilibrează în mod direct sistemul imunitar și determină inflamația cronică”, a declarat într-un comunicat de presă Ganesh Halade, profesor la University of South Florida Health Heart Institute, coautor al studiului.

„Corpurile noastre sunt concepute pentru a rezolva activ inflamația prin compuși lipidici bioactivi derivați din grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado”

Cancerul este ca o „rană cronică care nu se vindecă”, iar o dietă zilnică cu alimente ultraprocesate poate face mai dificilă lupta organismului împotriva tumorilor din cauza inflamației crescute, a spus Yeatman.

Mai multe