Boala tropicală care a ajuns în Europa. Cum se manifestă

22 august 2024 18:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Boala tropicală care se aseamănă cu Zika, mai exact "febra leneșului", a ajuns în Europa. Este provocată de un virus răspândit de insecte. Insecta care transmite virusul, o specie de musculiță, nu trăiește în Europa, iar deocamdată nu sunt dovezi că boala s-ar transmite de la om la om.

Care sunt simptomele bolii

Simptomele bolii sunt febră, dureri de cap, de ochi, musculare și de încheieturi, greață, erupții pe piele și sensibilitate la lumină. De regulă cei infectați își revin fără probleme, dar sunt şi cazuri în care boala capătă forme severe, precum meningită.

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de câteva zile până la o lună. 

Anul acesta, au fost raportate în lume peste 10.000 de cazuri, în principal în America de Sud. În Europa au fost diagnosticate 19 cazuri în Spania, Italia și Germania, la persoane care s-au întors din America Latină.

Femeile însărcinate sunt afectate 

Recent, Brazilia a raportat câteva cazuri pe care anchetatorii le suspectează că au trecut de la mamă la făt în timpul sarcinii. Aceste infecții au fost legate provizoriu de rezultate slabe, inclusiv pierderea sarcinii și microcefalie, care face ca capul copilului să fie mult mai mic decât media.

Cu toate acestea, din cauza limitelor datelor, legătura dintre rezultatele slabe ale sarcinii și virusul Oropouche nu a fost încă confirmată. CDC din SUA și Organizația Panamericană a Sănătății investighează în prezent riscul potențial.

Virusul Oropouche a fost descoperit în 1955 

Virusul Oropouche a fost detectat pentru prima dată în 1955 în Trinidad și Tobago, iar de atunci a provocat epidemii în diferite țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe. Până în prezent, în acest an, au fost raportate focare în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a raportat primele cazuri cunoscute.

Răspândirea directă a virusului de la o persoană la alta nu a fost niciodată documentată. În schimb, oamenii se îmbolnăvesc cel mai adesea de la o specie de țânțari numită Culicoides paraensis.

Mai multe