Un virus extrem de periculos pune întreaga lume în alertă. E de 20 de ori mai mortal decât Covid-19 și i se spune boala X

Ultima actualizare:

I se spune boala X și ar fi de 20 de ori mai mortal decât Covid-19, spun specialiștii care trag semnale de alarmă, iar tema a fost în dicuție inclusiv la Davos în prezența liderilor lumii. OMS avertizează că ”o viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”, relatează News.ro. Pentru acesta nu există un vaccin.

virus ebola foto shutterstock

Avertizmentul Organizației Mondiale a Sănătății

Cu o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 şi fără un vaccin, Boala X ar putea îngenunchea rapid omenirea. Puţini ar rămâne neatinşi de agentul patogen, acesta provocând prăbuşirea sistemelor de sănătate şi colapsul economiilor, în timp ce lumea ar încerca din nou să stăpânească o forţă a naturii.

În acest scenariu, experţi în domeniul sănătăţii la nivel mondial au luat cuvântul săptămâna aceasta în cadrul unui panel al Forumului Economic Mondial (WEF), desfăşurat sub tema: „Pregătirea pentru boala X”.

Ce este boala X?

Pe scurt, boala X este un agent patogen teoretic – un virus ipotetic. Acesta poate fi necunoscut sau o particulă infecţioasă demult uitată.

OMS a profitat de ocazia oferită de recenta reuniune anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos, din Elveţia, pentru a le cere liderilor lumii să ia în considerare posibilitatea unui astfel de scenariu.

„Unii spun că acest lucru ar putea crea panică”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat. „Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – şi să ne pregătim pentru asta”, preciează el.

Într-un interviu recent, oficialii au descris boala X ca fiind un agent patogen de 20 de ori mai mortal decât Covid-19, care a ucis aproape şapte milioane de oameni. Dr. Amesh Adalja, medic şi cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară la Johns Hopkins, spune că o astfel de boală este o posibilitate.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate şi care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, spune dr. Amesh Adalja, potrivit unui reportaj CBS News.

Virus respirator

Medicul american speculează că agentul patogen ipotetic ar putea fi în cele din urmă un virus respirator care ar putea deveni foarte transmisibil de la om la om.

Medicul spune că un astfel de microorganism ar putea să circule deja la speciile animale, la fel ca gripa aviară sau gripa porcină. Interacţiunile oamenilor cu aceste animale ar putea fi locul în care bolile îşi fac apariţia.

„Cele mai multe dintre acestea vor dispărea, dar ceea ce ne îngrijorează este una care se poate răspândi eficient, aşa cum s-a întâmplat în 1918″, adaugă doctorul Adalja, comparând boala X cu gripa spaniolă.

Boala X reprezintă un agent patogen ipotetic care ar putea provoca într-o zi o epidemie sau o pandemie, potrivit unui anunţ din 2022 privind intenţia OMS de a-şi actualiza lista.

O versiune iniţială a listei, care nu includea boala X, a fost publicată în 2017, iar o altă actualizare este planificată pentru prima jumătate a anului 2024. Lista include, printre altele, Covid-19, Zika, Ebola şi SARS.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net