Cancerul ar putea fi detectat cu un an înainte să apară tumorile. Vezi despre ce tipuri de cancer e vorba

29 martie 2023 6:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Oamenii de știință au realizat un nou test de sânge care poate detecta 25 de tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, pulmonar, de pancreas şi colorectal, iar asta cu un an ca tumoarea să se formeze.

Metoda, folosită cu succes pentru prima dată acum doi ani

Această metodă a fost prima dată testată acum doi ani, în 2021, cu un succes incredibil în rândul pacienţilor. Acum, testul este adus în spitalele din Marea Britanie, iar experţii în domeniul sănătăţii vor să-l foloseasca şi în Statele Unite, scriu cei de la ObservatorNews.ro.

Mai există un test care poate identifica 50 de tipuri de cancer

Testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricăror semne clinice sau simptome ale bolii la o persoană este suficient de precis pentru a fi lansat ca test de screening, conform specialiștilor. Are „rezultate impresionante” în identificarea tumorilor în stadii incipiente, scrie The Guardian.

Testul poate să identifice multe tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cel localizat în zona capului și a gâtului, ovarian, ale pancreasului, ale esofagului și unele tipuri de cancer de sânge.

Potrivit oamenilor de știință testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, în timp ce prezintă o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri

Cel mai recent studiu a arătat că testul are un nivel impresionant de înalt de precizie, oamenii de știință analizând performanța testului pe un număr de 2.823 de persoane bolnave și pe 1.254 de persoane sănătoase.

Cercetările arată că testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În tumorile solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi sânul, cancerul intestinal, al colului uterin și al prostatei.

Depistarea precoce a cancerului, soluția pentru a reduce afecțiunea

Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic, SUA, și primul autor al cercetării, a declarat că „depistarea precoce a cancerului, când este mai probabil ca tratamentul să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara afecțiunii”.

Mai multe