Cât de sănătoasă e carnea de pui din țara noastră. Ce a rezultat după ce au fost analizate 2.500 de probe

16 aprilie 2024 9:28   Sănătate
Ultima actualizare:

Recentul raport privind carnea de pui din România, desfășurat în cadrul Programului european de control, aduce vești încurajatoare pentru consumatori. Din peste 2.500 de probe analizate, doar una a fost declarată neconformă, oferind asigurări că producția locală de carne de pasăre respectă standardele de siguranță alimentară.

2.721 de prelevări din sectorul avicol

Autoritățile românești au efectuat în anul 2022 un număr total de 2.721 de prelevări din sectorul avicol, într-o industrie ce a generat o impresionantă producție de 522.205 tone de carne de pui. Conform G4Food.ro, acest lucru se traduce prin 1,04 probe neconforme la fiecare 200 de tone de carne de pui produse în România.

Datele colectate și analizate de către autoritățile naționale au fost transmise către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care le-a centralizat și sintetizat într-un raport publicat recent pe site-ul instituției. Conform acestui raport, din cele 2.751 de probe prelevate și analizate în România, o singură probă a fost identificată ca fiind neconformă, conținând reziduuri ale unui antibiotic denumit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.

Cât de sănătoasă este carnea de pui de la noi din țară

Ghidul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) actualizat în 2020 clasifică enrofloxacin-ul la categoria B („RESTRICT”), impunând restricții asupra utilizării acestui medicament veterinar. Este posibil ca proba în cauză să fi conținut reziduuri de antibiotice în cantități ce depășesc nivelul maxim admis.

Cu toate acestea, rezultatele oficiale au relevat că nu au fost raportate probe neconforme privind reziduurile de substanțe hormonale în carnea de pasăre din România.

Într-o perioadă în care consumatorii sunt tot mai atenți la proveniența și calitatea alimentelor pe care le consumă, acest raport oferă un motiv de încredere în industria locală de producție a cărnii de pui. Siguranța și calitatea alimentară rămân priorități esențiale, iar transparența și monitorizarea constantă a producției contribuie la menținerea acestor standarde ridicate.

Mai multe